En dragende poetisk malstrøm

08.11.22
”Drømmefakultetet” (2015) af Sara Stridsberg er en forvirrende og fængende fortælling om Valerie Solanas (1936-1988), der skrev SCUM-manifestet og skød Andy Warhol.

I 1988 ligger Valerie på et hotelværelse i Tenderloin-distriktet i San Fransisco og dør af lungebetændelse. Det er her i dette triste rum, at fortælleren forestiller sig, at hun møder hende i en samtale, der bliver udgangspunkt for en manisk fortælling om en radikal feminist, der betalte sin universitetetsuddannelse ved at arbejde som luder og så sig selv som forfatter.

Et liv på kanten og i strid med verden

Gennem de forskellige spring i tid kommer vi tilbage til 1940´erne og den mor, Dorothy, som lod Valerie være alene med en far, som misbrugte hende, og havde mere travlt med at opretholde forhold til alle de værste mænd, hun kunne opdrive, end med at tage sig af sin datter. 1950´ernes dagdrømme med Silkedrengen, en universitetsuddannelse, hvor Valeries forsvarer kun at avle pigemus til forsøgene, da drengemus bare er til besvær, og mødet med Cosmogirl. 1960´erne på Elmhurst psykiatriske hospital, mødet med Andy Warhol og retssagen efter at have skudt ham. Et smut i fængsel i 1970´erne og døden på et lurvet hotel i 1980´erne. Der er ikke meget solskin, men til gengæld masser af trods over Valeries historie.

Noget for sig selv

Det er ikke en bog, som er ligetil. Den kræver noget af sin læser. Der springes i tid og perspektiver. Fortællerstemmen bliver indimellem en karakter, der taler direkte med Valerie, og der skiftes frejdigt mellem fortællestile. Det allerførste tekststykke i bogen understreger da også dens særpræg og er på mange måder en fantastisk start på en skør, forvirrende, irriterende og pragtfuld mundfuld af en roman:

”Drømmefakultet er ikke en biografi, men en litterær fantasi med udgangspunkt i den afdøde amerikaner Valerie Solanas´ liv og værker. Der eksisterer kun få kendte fakta om Valerie Solanas, og denne roman er heller ikke tro mod disse fakta. Alle personer, der forekommer i romanen, skal derfor betragtes som fiktive, endog Valerie Solanas.”

Absolut en læsning værd.

Lån Drømmefakultetet som ebog eller bestil den hjem i fysisk bogform her

Inspiration