Elementprøven af Julie Midtgaard

Elementprøven af Julie Midtgaard

11.09.19
Ungdomsroman. Fuldfed fantasyoplevelse med begyndelse i 1600-tallets Aalborg.

Julie Midtgaard debutterer med "Elementprøven" på dette års Fantasyfestival i Esbjerg. Det er en glimrende debut med masser af potentiale for at blive en stor succes. Jeg synes det er fedt med så mange danske fantasyforfattere og jeg dybt imponeret over alt det de kan opfinde!

Historien

Vi er i 1600-tallets Aalborg hvor vi møder pigen Gry. Hun bor, sammen med sin stedmor og stedsøstre lidt udenfor Aalborg. Her pratiserer de urtekundskab og hvordan man kan helbrede sygdomme. En dag bliver Gry dog anklaget for at være heks og hun skal brændes på bålet. Heldigvis for Gry viser det sig at hun oprindeligt kommer fra Luscuro, et univers parallellt med vores. Her bliver hun trænet i magi, går i skole og får nye venner. Men Luscuro er et land i krig og snart går det op for Gry at der er mange fare på færde. 

Universet

Som skrevet ovenfor er jeg dybt imponeret over hvor dygtige fantasyforfattere er til at opfinde evner, universer, dyr og meget mere. Julie er ingen undtagelse og jeg synes virkelig at hendes univers er gennemarbejdet og yderst interessant. Vi får et indblik i Grys skolegang og undervisning, som skal styrke hende til at bestå elementprøven. 

Udover den magiske del der fylder rigtig meget, er der også genkendelige ting som de følelser der hører med til ikke at passe ind i nye omgivelser. Usikkerheden over egne evner (eller mangel på samme) og på hvor man har sine nye venner. Så selvom vi er i en opdigtet verden, er der alligevel mange tråde til virkeligheden. 

Vurdering

Alt i alt er det en fremragende fortælling. Jeg var hooked fra første side og det hele spillede rigtig godt sammen. Der er et godt flow i historien og lige tilpas med humor, drama og kærlighed.

 

Bogen er endnu ikke indgået i vores samling, da den først udgives d. 15. september.