Døden er et øjeblik af Martin Jensen

23.03.20
Historisk roman om Rasmus, den fattige dreng fra Vestfyn, der ad skæbnens veje føres til USA, hvor han ender som plantageejer.

Martin Jensen er en af de store forfattere indenfor historiske romaner herhjemme. Han skriver på en måde, så man suges ind i det miljø og den tid, handlingen udspiller sig i. Research omkring måden folk levede på og hvordan samfundet var opbygget tilsat troværdige personskildringer og historiske begivenheder gør "Døden er et øjeblik" til en overbevisende læseoplevelse. Som prikken over i’et har Martin Jensen skrevet historien i et sprog, som både er letlæseligt og samtidig fyldt med gammeldags ord og vendinger.

Historien begynder på Vestfyn i 1850'erne. Rasmus er ikke meget mere end en stor dreng, men alligevel må han klare sig selv så godt han kan. Han tilhører nemlig samfundets bund og Rasmus’ mor er byens hore. En uægte søn af en hore er ikke meget værd. Som 6-7-årig blev han sendt rundt på gårdene, som skiftedes til at have ham boende mod gratis arbejdskraft (så var han også af vejen, når gårdmændene besøgte hans hans mor). Da han bliver for stor til den ordning, må han klare sig selv.

Rasmus bliver en del af en tyvebande hvor en af mændene går for vidt og et tyveri ender med mord. Rasmus gemmer sig i mosen i flere måneder, men ender i et tugthus. Han når også for en kort periode at smage friheden, men hvad er den frihed værd, som den nye Grundlov ellers lover for en så langt nede i samfundets hierarki? Rasmus bliver sat på et skib til Amerika og det som skulle være en straf, ender med at blive en ny begyndelse.

Da Rasmus går i land i Norfolk i Virginia, aner han intet om, hvor han er havnet og han taler ikke sproget. Alligevel klarer han sig godt hjulpet på vej af en række heldige tilfældigheder, der ikke skal afsløres her, og ender som plantageejer i Sydstaterne. En tilværelse, der får ham til at tænke meget over forskellene - eller nærmere lighederne - mellem negerslaverne i USA og de slavelignende kår, han selv kom fra hjemme i Danmark.

"Døden er et øjeblik" er en klog og underholdende roman om Danmark og USA i sidste halvdel af 1800-tallet.

Inspiration