Søren Ulrik Thomsen, en hårdtarbejdende kvinde og tre generationers historie

Vi gør status på bogåret 2021 og ser tilbage på de bøger, der gjorde størst indtryk. Her får du Mettes tre bedste anbefalinger.

Mette anbefaler 'Store Kongensgade 23'

Søren Ulrik Thomsen har skrevet en skøn lille bog på omkring 100 sider om sine minder fra puberteten og fremefter, om de mennesker og begivenheder der har sat sig spor, om moderens psykiske sygdom og hvilken betydning psykiatriens tilgang til behandling fik for både moderen og sønnen. En tilbageskuende og reflekterende fortælling om livet der er gået, men hele tiden med forventning til den tid, der stadig er i vente.

Mette anbefaler 'Den inderste kerne'

'Den inderste kerne' af Lotte Kaa Andersen trækker den danske jordskælvsforsker Inge Lehmann frem i lyset, som den kvinde der opdagede jordens inderste kerne, men ikke blev anerkendt i sit hjemland, Danmark. Lotte Kaa Andersens beskrivelse af Inge Lehmanns arbejds- og privatliv er både lidt trist og forstemmende, men også et portræt af en egenrådig og hårdtarbejdende kvinde, der holdt fast i sin faglighed og sin forskning trods både indre og ydre modstand.

Mette anbefaler 'Kærlighedens år'

Hver generation har sit at slås med. I denne roman er Nanna netop er blevet skilt og betaler for friheden med dårlig samvittighed overfor børnene, og en daglig kamp for at holde balance i økonomien. Nannas mor, Elisabeth, var øverst på barrikaderne i kvindekampen i 70’erne, men havde også sine private kampe at kæmpe. Nanas mormor, Rigmor, ville gerne være læge, men en graviditet og tidens forventninger bremsede karrieredrømmene. Alle tre får en stemme og fortæller fra egen vinkel deres generations historie om muligheder, valg og fravalg i Danmark fra 50’erne til i dag.

Inspiration