On the Come Up af Angie Thomas

On the Come Up af Angie Thomas

15.05.19
Ungdomsroman. Selvstændig efterfølger til "The Hate U Give" og bestemt ligeså aktuel.

"On the Come Up" emmer af følelser: håbløshed, stædighed, troen på at det nok skal gå, kærlighed og kampen for at finde sig selv i et samfund hvor alle har en bestemt opfattelse af hvordan man burde være.

Bri bor i samme nabolag som Starr gør i "The Hate U Give" og handlingen udspiller sig også efter al balladen i "The Hate U Give". Bri og hendes familie kæmper for at have penge til varmeregninger, mad og tøj. Den eneste vej ud - for Bri - er at slå igennem som rapper. Ligesom hendes far ville have gjort, hvis ikke han var blevet skudt. Bri opdager dog at det bestemt ikke er alle i musikbranchen der er til at stole på og selvom hendes musik er god, kræver branchen at hun sælger ud og bliver noget hun ikke kan stå inde for.

Et af de valg Bri må træffe er derfor om hun skal ændre sig for at slå igennem, eller forblive tro mod den hun er og de meninger hun selv har. Det er svært at vælge. Hun vil gerne hjælpe sin familie, men for hvilken pris?

Samtidig kan hun mærke at venskabet til de to drenge, Malik og Sonny, er begyndt at ændre sig. Hun føler sig udenfor, fordi de ikke skal kæmpe på samme måde som hun skal. De misforstår hinanden og deres støtte og loyalitet begynder at smuldre. De kæmper for forskellige ting, eller gør de? Måske kæmper de bare på hver deres måde. Bris sang bliver et mantra for de unge der føler sig uretfærdigt behandlet og jeg sad hovedrystende tilbage da jeg læste om hvordan det er være sort på en hvid skole. Det er så forkert at børn, unge og ældre stadig bliver behandlet så dårligt, blot fordi de har en anden hudfarve.

Noget af det som Angie Thomas kan, er at skrive så man virkelig føler og forstår følelserne hos hovedpersonen i historien. Jeg var ikke i tvivl om Starrs kamp for retfærdighed og de følelser hun havde omkring at skulle stå frem eller ej. Jeg er ikke i tvivl om Bris kvaler og indre kampe for hvad hun skal gøre for at hjælpe sin familie. Angie Thomas skriver nærværende, levende og med en passion, der gør, at selvom det er en hverdag langt fra min egen, så kan jeg godt sætte mig ind i hvordan det må være.

"The Hate U Give" var en vigtig stemme i debatten om racediskrimination og hvad had kan få mennesker til at gøre mod andre. "On the Come Up" har et vigtigt budskab i at man ikke skal sælge ud af sine principper og holdninger. Man skal være tro mod sig selv - for hvis man sælger ud og når til tops, vil man højst sandsynligt stå alene!
 

Inspiration