Bargums synder af Sofie Malmborg

Et af det forgangne bogefterårs store overraskelser var Sofie Malmborgs debutroman ”Bargums synder”, som hun modtog Bogforums Debutantpris 2020 for.

En notits i Avisen

”Frederik Bargum … undvigelse, flugt, retsforfølgelse … i selskab med Madam Leonora.” Den unge Rebecca Bargum bliver stærkt chokeret, da hun tilfældigt ser sine forældres navne i denne notits.  16 år tidligere forlod forældrene hende og hendes bror, og siden har der ingen kontakt været. Denne notits bliver nu katalysator for selve romanen, og for Rebeccas søgen efter forældrene, og ikke mindst svar på spørgsmålet: Hvorfor blev hun og hendes bror forladt?

Ung og ambitiøs

”Bargums synder” foregår i årene 1750 – 1793. Den historiske Frederik Bargum var søn af en lærredskræmmer, men han vil meget mere end det, den trygge tilværelse i faderens lærredsforretning kan byde på. Frederik får en læreplads i familien Gustmeiers Tømmerhandel, og han avancerer hurtigt, og sandelig om han ikke også bliver gift med med Gustmeiers datter, Leonora. Da Gustmeier selv dør af tæring, er det den 22-årige, ambitiøse og ærgerrige Bargum, som får overdraget ledelsen af virksomheden, dog stadig med svigermoder Gustmeier for enden af bordet.

Syttenhundredetallets Stein Bagger

Men tømmerhandel er ikke nok for Bargum. Hurtigt udvikler forretningen sig til et stort handelshus, der går efter de lette penge. Her i slutningen af 1700-tallet er der i høj grad hurtige penge at tjene ved slavehandel, så det gør Bargum. Men med hurtige gevinster følger store risici, og det rammer Bargum så hårdt, at han må flygte ud af København. Uden tanke for sine efterladte børn, følger Leonora efter Bargum. De havner efter nogen tid i Wien, hvor det endnu en gang lykkes Bargum at oparbejde en stor virksomhed, denne gang en bank. Igen bliver Bargum ramt af egne ambitioner og må flygte til Frankrig, hvor der imidlertid er en stor revolution i gang.

I Åbenrå sidder Rebecca Bargum stadig og savner svar på, hvorfor, hun blev forladt - hun beslutter sig for at handle.

Skæbner fra den historiske virkelighed

Sofie Malmbergs roman er en velkomponeret og sproglig stærk roman, som aldrig vakler i sine bestræbelser på at give sit bud på, hvad der skete med slavehandleren Fredrik Bargum og hans familie. Man føler sig godt underholdt hele vejen, og Sofie Malmborg er god til at holde på sine hemmeligheder, til rette tidspunkt.

Inspiration