Amerikas lyksalighed af Martin Petersen

Historisk roman om udvandringen fra Danmark til Amerika. At forlade sit hjem og sin familie for at undgå fattigdom og undertrykkelse fandtes også for 100 år siden.

Romanen skildrer to rejser over Atlanterhavet for syersken Birgitte Jensen og hendes nevø den lille Bertel. Første tur foregår i 1919, hvor de forældreløse søstre Helga og Birgitte forsøger at få adgang til det forjættede land via en kontakt med Bertels far, minearbejderen Carl. Anden rejse (som er bogens hovedhistorie) tager sit udgangspunkt i 1922.

Egoistiske medpassagerer og hårdhændede besætningsmedlemmer gør deres på sejlturen over Atlanterhavet til at gøre tilværelsen sur for den fattige Birgitte. Her er det alles kamp mod alle. Men det er for intet at regne mod modtagelsen på Ellis Island og den senere tilværelse i New York, hvor livet er en evig kamp for husly, mad og ikke mindst arbejde.

Birgitte er sej, men kæmper ulige kampe mod umenneskelige arbejdsforhold, mænd der kun vil udnytte hende og Bertel, der ikke altid er modtagelig for ”opdragelse”. Alle i storbyen drømmer om et godt liv, hvor en mand kan være en mand. Hvor man kan gøre, hvad man vil. Og hvor ingen er finere end andre.

"Amerikas lyksalighed" virker overbevisende og god researchet. Det er ikke en bog med en hu-hej-hurtigt-ud-over-stepperne-handling, men der sker noget hele tiden og man keder sig ikke i selskab med stakkels Birgitte. Jeg (i min comfortzone) beundrede (og undrede mig) under læsningen over på, hvor dybt vand udvandrerne kastede sig ud i uden sikkerhedsnet.

Flere historiske romaner

Hvis du har mod på flere historiske romaner af Martin Petersen, kan jeg sende en varm anbefaling efter "Indtoget i Kautokeino" om missionsarbejde blandt alkoholiserede samer i Norge i 1850’erne.

Jeg kan også anbefale "Stenansigter", der foregår på Gotland i middelalderen.

Har du derimod mere lyst til faglitteratur om de danske udvandrere, så kunne Ole Sønnichsens "Rejsen til Amerika 1-2" være et godt sted at starte.

Inspiration