For ærens skyld

11.08.21
Novelle. Hvad går der gennem hovedet på folk, der planlægger selvmord? Ikke fordi de er ulykkelige, bange eller opgivende, men fordi det er det ærefulde og dermed glædelige valg? Kan vi overhovedet forstå det?

Intimt, rørende, og koldblodigt

Reiko er nygift og lykkelig i sit ægteskab. Hun er militærhustru, gift med en løjtnant, og har lige siden bryllupsnatten været forberedt på, at deres lykke hvert øjeblik kan blive brat afsluttet, ved at hendes mand og dermed også hun selv må tage deres eget liv for at opretholde deres ære. Det er vilkårene for en militærhustru i 1930´ernes Japan, og nu er dagen kommet.

Uden tøven, men med fuld tillid til hinanden, fædrelandets og ærens beståen, forbereder Reiko sig på det uundgåelige. Hendes nøgternhed og fattede selvforståelse giver historien en barsk, men dog overraskende rolig beskrivelse af den sidste aften i et ungt ægtepars liv.

Indgroet selvforståelse

En kort, men kraftfuld historie, der belyser en indgroet del af japansk kultur, som vi kan have så svært ved at forstå. Og det er ikke bare noget, der skete i samuraiernes storhedstid. Forfatteren Mishima Yukio endte selv i 1970 sit eget liv ved at begå seppuku efter et mislykket statskup.

Inspiration