Skrækkelige Rikke og den ildelugtende finger af Jaap Robben og Benjamin Leroy

27.06.19
Billedbog. Der er dømt lige dele fnis og afsky, når Rikke og hunden Boris leger gætteleg om forskellige lugte.

Rikke er virkelig en skrækkelig og uartig pige fuld af gode ideer, for hun finder altid på noget man ikke må – og gør det! Der findes indtil videre tre slemme historier om skrækkelige Rikke og i denne historie har Rikke fundet på en leg, hvor hun og hendes tro følgesvend, hunden Boris, skal gætte forskellige lugte. Det er ikke duften af roser hver gang, kan jeg godt afsløre. En morsom og politisk ukorrekt historie for de 3-5-årige banditter.

Rikke og Boris keder sig, men så finder Rikke på en leg, hvor man skal have bind for øjnene og gætte en lugt. Først er det Boris tur til at finde nogle lugte, som Rikke skal gætte. Det er virkelig nogle skønne lugte af en blomst, mors dyre creme og en kage. Da det er Rikkes tur til at finde på lugte, stikker hun en ildelugtende op i snuden på Boris, som gætter på, at det er lugten af en gammel ost, en muggen frugt eller morfars sure sokker. Og her skal så indskydes, at man både som forælder og barn på nuværende tidspunkt i historien sidder med lige dele forventning og væmmelse over, hvor den finger kan tænkes at have været. Den har såmænd været i Rikkes sure navle. Næste leg, Rikke finder på, er en smageleg. Stakkels Boris!

Jeg er fan af rødhårede Rikke, som minder om en uartig udgave af Emil fra Lønneberg og Pippi Langstrømpe. Historierne er originale og overraskende i deres handlingsforløb med et budskab om at det hele ikke altid behøver at være så korrekt. I de fængende historier om Rikke er der garanti for både overraskelse, væmmelse og fniseri.

De to andre bøger i serien hedder Skrækkelige Rikke og saksen og Skrækkelige Rikke på dybt vand.

 
 

Inspiration