Nunu og veninder af Anne Prytz Schaldemose

08.06.19
Billedbog. Virkelig fin og anderledes billedbog om små og store øjeblikke i et almindeligt pigeliv.


”Nunu og veninder” er en poetisk og anderledes billedbog på vers om pigen Nunus hverdag i stort og småt henover et år. Bogen fortæller i en række stemningsfulde øjebliksbilleder om det, der udgør et pigeliv. Her er en særegen og poetisk bog for piger 7+ år og jeg tænker, at de mange barndomsglimt også vil vække den voksne læsers erindring om barndommens uendelighed og stemningsindtryk.


I glimt følger vi pigen Nunus hverdag med små og store øjeblikke: når Nunu hygger sig med veninderne eller bliver uvenner med nogen, når årstiderne skifter, når Nunu får en rokketand eller har ugler i håret, når Nunu og mor tager på stranden, når Nunu får en hundehvalp og i den mere sørgmodige ende, når Nunus farmor dør.

De mange små glimt af Nunus liv formidles i et poetisk sprog og skaber en stemningsfuld og sansemættet univers ledsaget af Lea Leténs fine akvareller. Som læser fornemmer man blæsevejret, betages af stjernehimlen, forstår begejstringen ved en ny hundehvalp og mærker hvor svært det er at være uvenner. Nunu er en pige, som lever i nuet og er ”midt i lige nu”. Kort sagt livets store og små øjeblikke. Fraværet af en typisk fortløbende historie giver fortællingen noget tidløst over sig og Anne Prytz Schaldemose rammer smukt ned i følelsen af, at tiden står stille, når man er barn.

På forsiden står der poesibog, men her er ikke tale om en poesi- eller venindebog i traditionel forstand. Den fortæller på poetisk vis om de øjeblikke, begivenheder og relationer, der udgør et godt og helstøbt pigeliv. Da det netop ikke er en typisk fortløbende historie, kræver bogen mere aktiv formidling og dialog under højtlæsningen. Her vil jeg anbefale at læse den i bidder, som efterfølgende kan åbne op for en snak om de forskellige situationer og følelser, der er på spil. En skøn og poetisk lille perle for både piger og mødre.  

Inspiration