Tæl ned til jul med Kongehusets kalenderhistorie

24.11.21
Kalenderhistorie. Man mærker i den grad historiens vingesus og julestemningen i den kongelige julekalenderhistorie om Hendes Majestæt Dronningens lille nissefamilie.

Dronning Margrethes lille nissefamilie i pap har haft en stor plads i kongefamilien siden hendes sønner var helt små. Hver jul har de stået på Marselisborg Slots store pejs. Nu vækkes de til live og deles med danskerne i en kalenderhistorie, der tager os med rundt til seks af kongehusets slotte og afslører mange spændende historiske detaljer om kongefamiliens traditioner gennem tiden. Med lige dele fantasi, kreativitet og historieformidling er det en skøn og stemningsfuld kalenderhistorie for store og små.

I en skuffe i Dronning Margrethes modtagelsesværelse på Amalienborg ligger Nissernes Danmarkskort, som vogtes af Dronningens lille nissefamilie. Men i år er noget ikke, som det plejer. Det er kun nissedrengen, som ligger i skuffen og derfor må han ud på en julerejse for at finde resten af sin nissefamilie.

Til at finde sin familie bruger nissedrengen Nissernes Danmarkskort, hvor seks slotte i kongefamilien er tegnet ind. På disse slotte kan man være sikker på, at julestemningen findes og derfor er det oplagt at lede efter nissefamilien her. Julerejsen starter på Amalienborg og bringer nissedrengen videre til Eremitageslottet i Dyrehaven, Fredensborg Slot, Kronborg i Helsingør, Gråsten Slot og Marselisborg Slot i Århus.

Historien ledsages af tegnede illustrationer af nissedrengens rejse illustreret af Peter Bay Alexandersen og fotografier, som afslører hidtil usete sider af de danske slottes gemakker. Samtidig optræder de små papnisser i mange af fotografierne fra slottene, som besøges. Historierne er korte og en blanding af nissedrengens rejse og historiske anekdoter og fakta om kongehusets slotte, juletraditioner gennem tiden og andre historiske begivenheder. Læseren får blandt andet et smugkig ind i Dronning Ingrids hattedepot på Fredensborg Slot, værkstedshuset og garageanlægget på Amalienborg, kongeskibet Dannebrog, loftet på Marselisborg med hundrede års kongelige klenodier og en visit hos Holger Danske på Kronborg.

Bogen favner bredt, hvor de mindste børn vil begejstres over historien om nissefamilien og de utroligt charmerende illustrationer, mens historieformidlingen især vil fange de lidt større børn og voksne. Det er en fornøjelse at studere billederne og lade sig opsluge af de mange historiske detaljer. Noget der kan gøre historien endnu mere nærværende og levende er at lave Dronningens lille nissefamilie ud af skabelonerne bagerst i bogen.

Inspiration