Rige og skruppelløse unge

30.06.21
Ungdomsroman. Nordsjællands svar på en amerikansk studenterforening

Med "Darling Daniel" er vi tilbage i Nordsjælland, som vi forlod i "Smukke dreng".

Mors dreng

Daniel er nok lidt en mors-dreng, men god nok. Han sætter familien og venskabet med Mads højt - disse ting bliver dog presset da han møder Ama og Mynte og de andre fra Lapin Vert - en studenterforening, som vi kender dem fra USA, med skumle optagelsesprøvelser og et skræmmende sammenhold. Daniel udvikler sig fra at være en ordentlig god dreng, til at ignorere alle advarselslamper. Indtil det kommer for tæt på.

Skruppelløse unge

Som med "Smukke dreng" efterlades man som læser med en klump i halsen og ondt i maven over at man kan behandle ens medmennesker som Ama og Mynte gør. Bare fordi man er født med et platinkort i munden og en guldske i røven, må man gerne opføre sig ordentligt. På den anden side, hvis man har været overladt til sig selv stort set hele ens opvækst, ikke kender til ordet "nej" eller ved hvad grænser er, så må det forskubbe på ens morale kodeks. Det er i hvert fald tydeligt at Ama og Mynte (mest Ama), trænger til at blive opdraget, lære konsekvenser og at man skal behandle andre, som man selv ønsker at blive behandlet.

Voldtægt

Et af temaerne i bogen er voldtægt, men her, er det Daniel der bliver voldtaget. Og kan en fyr blive voldtaget? Det er meget tabu og det kan jeg godt forstå. Daniel ønsker ikke at snakke om det, men indser at det kan æde ham op, hvis ikke han åbner op for det. Og det er ikke hans skyld! Det kan aldrig være offerets skyld. Mand eller kvinde, er lige meget. Offeret er uden skyld. Netop denne oplevelse er med til at åbne Daniels øjne for hvad det er han er kommet ud i og er startskuddet til at han vil løsrive sig fra Lapin Vert - hvilket jo selvfølelig ikke er noget man bare lige gør. Ikke uden konsekvenser i hvert fald.

Vurdering

Hvis man er til de barske og rå realistiske ungdomsbøger, bør man ikke snyde sig selv for hverken "Smukke dreng" eller denne. Samtidig er det utrolig forfriskende at have en mandlig hovedperson - ungdomsbøger er ofte med kvindelige hovedpersoner, men fyrene har også ret til at få en stemme med.
 

Inspiration