De tre første bøger i Dan Freedmans serie om fodbolddrengen Jamie Johnson

Meget mere end fodbold

Serien om 14-årige Jamie Johnson byder på alt det smukkeste, mest intense på og omkring fodboldbanen. Men bøgerne kan mere end det.

På sin gamle skole var Jamie Johnson kaptajn for skolens fodboldhold, men efter skiftet til Kingfield School er han desperat efter at markere sig på sin nye skoles U14-hold. Han lever og ånder for fodbold og tænker ikke på andet. Døgnet rundt. Og så har han talent, men han har også et stort temperament, så der skal ofte ikke andet end en mor, der tvinger ham til at lave lektier, en holdkammerats friske bemærkning om egoistisk spil eller en modstanders lidt for urimelige tackling til at få Jamie til at tænde af.

Man mærker virkelig de intense kampe på grønsværen og i omklædningsrummet og ikke mindst dem indeni i Jamie selv.

Forfatter og fodboldnørd på topplan

Serien om er skrevet af Dan Freedman, der inden han begyndte at skrive bøger, arbejdede syv år som chefredaktør for verdens ældste fodboldforbund, engelske FA. Her har han adskillige gange interviewet Messi, Ronaldo og alle de andre største navne og været til to verdensmesterskaber som del af holdet omkring det officielle engelske landshold. Så det er ikke hr.-hvem-som-helst, der nu fortæller om Jamie og fascinationen af fodbolden og det smukke spil.

De foreløbigt tre bøger, der er udkommet på dansk, rummer lige dele nyttig træning og taktiske råd - ganske smart sat ind i historien som dele af den manual, en af Englands top-talent-spejdere engang gav Jamies bedstefar – og intense fortællinger om alt det, der gør hver eneste weekends fodboldkamp til den vigtigste i karrieren; ikke kun for Jamie, men for enhver fodboldglad dreng eller pige.

Meget mere end fodbold

Men bøgerne om Jamie kan mere endnu: De handler nemlig ikke kun om fodbold og kampene på banen. De handler om at finde en balance i livet, om vigtigheden af at klare sig godt i skolen og om at behandle sine venner godt. De handler om spændinger i familien, om sorg og afsavn og glimtvist om den begyndende, spirende kærlighed; - heldigvis beskrevet, så min fodboldgale purk på 12 derhjemme stadig kunne holde ud at læse med ...

”Hvis du elsker fodbold, er det lige en bog for dig”, skriver den tidligere engelske landsholdsspiller, nuværende træner for Premier League-klubben Everton F.C. på bøgernes bagside. Større anbefaling kan næppe gives; det skulle da lige være, at ventetiden på en dansk udgave af bind 4, ifølge sønnike, er ligeså uudholdelig som vinteren er lang, inden træningen til foråret igen for kan gå igang. 

Læsningen er fløjtet i gang!

Inspiration