Kalder alle mugglere og Newt Scamander-fans

03.01.22
Faglitteratur. Magiens og virkelighedens dyreverden krydser hinanden i dette omfattende naturhistoriske opslagsværk.

Fantastiske dyr og væsener kendt fra myter, virkelighedens verden og magizoologen Newt Scamanders eventyr flettes sammen i dette omfattende naturhistoriske værk. Baggrunden for udgivelsen er en udstilling på Naturhistorisk Museum i London i 2020, som baserede sig på fantasivæsnerne fra 'Fantastiske skabninger og hvor de findes' og virkelighedens nulevende og uddøde dyr.

Drager, griffer, enhjørninger, kentaurer, havfruer og søuhyrer er blot nogle af de mange mytologiske væsener og fabeldyr, som op gennem historien har givet næring til menneskets frygt og fantasi. I middelalderen troede man, at mange af disse væsener var virkelige.

Drager er nok de mest berømte af alle magiske skabninger, og her kobles myterne om drager sammen med nulevende dyr som slanger og alligatorer. Gennem tiderne har søuhyrer, søslanger og havfruer skræmt søfarerne fra vid og sans. Hvem ved, måske er det sildekonger, kæmpeblæksprutter og lignende eksotiske havdyr, som har næret fantasien?

Alle Newt Scamander-fans kan med garanti huske niffleren, som undslipper Newts kuffert og  har en forkærlighed for skinnende genstande. I mugglernes verden findes der også eksempler på dyr, blandt andet skaden, som samler på farvestrålende genstande. Og en nifflers udseende kunne godt minde ret meget om adeliepingvinens.

Læseren inviteres også med bag kulisserne på Naturhistorisk Museum for at følge en konservators arbejdsdag og med ombord på RSS Discovery, hvor en dybhavsbiolog dykker ned i den forunderlige dyreverden under havoverfladen. Værket gør ligeledes noget ud af at fremhæve fremtrædende naturforskere op gennem verdenshistorien og deres store betydning for eftertiden.

Det er godt tænkt at bruge interessen for Newt Scamander som løftestang for børn og unges interesse for naturvidenskaben. Forvent et værk, som i højere grad fokuserer på det natur- og kulturhistoriske felt end på Newt Scamanders forunderlige univers. Værket er en noget teksttung sag, som kan føles en smule labyrintisk at finde rundt i, men rummer også mange frydefuldt skræmmende illustrationer og fotos af alskens mytologiske væsener og artefakter.

Inspiration