Hvad kan en bomstærk pige med rødt hår mon lide at lave i et køkken?

01.12.22
En virkelig sjov og hyggelig bog for alle Pippi-fans – både i køkkenet og som godnathistorie.

Alle ved, at Pippi er god til alverdens ting, så selvfølgelig er hun også mesterkok i et køkken. 'Pippi Langstrømpes kogebog' er lige dele kogebog og små anekdotiske historier med masser af skøn Pippi-logik. Manden bag bogen er komiker, forfatter og Pippi-fan David Sundin.

Hvem husker ikke tv-afsnittet, hvor Pippi laver pandekager og vender dem i luften? Det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig som barn, da jeg opdagede, at nogen turde gøre det. I Pippis kogebog får man opskrifter på tre slags pandekager: de almindelige pandekager, en tykke ovnpandekage (til dem der har for travlt til at bruge en stegepande) og så en flæskepandekage, som er noget nær en dansk æggekage.

Bogen byder også på småkagedej, der kan trylles om til hele tre forskellige slags småkager, kødboller og kanelsnegle (selvfølgelig – Pippi er jo svensk), varm chokolade og andre lækkerier. Der er også en opskrift på Spunk, men hvad er det?

Pippi er ikke en pige, der tegner indenfor stregerne. Hun leger sig igennem tilværelsen og følger sin egen logik. Det gælder også i køkkenet, hvor hun ikke går så meget op i at følge opskrifter så nøje. Det behøver læseren heller ikke at gøre, mener Pippi. Bare gå amok med perlesukker og kanel, hvis det er det, du lyster.

Bogen er fuld af Pippis guldkorn, såsom her hvor hun giver sin opskrift (eller mangel på samme) på natmad:

”Natmad er ikke noget, man planlægger eller laver forberedelser til. Lige pludselig bliver man bare sulten, eller også har man gæster, der skal have noget at spise, og så spiller det jo ikke nogen rolle, hvad klokken er. For at komme i gang råber man bare: ”Så er der natmad!” Og så åbner man køleskabet og spisekammeret op på vid gab og stiller alle de lækre ting frem på køkkenbordet. Det behøver ikke være så gennemtænkt, og maden behøver ikke at passe sammen, bare der er masser af den, og den smager godt”.

Et sidste godt råd fra Pippi er: ”Hvis du får problemer (med madlavningen eller i livet i det hele taget), skal du bare tænke: Hvad ville Pippi have gjort?”

Tjulahop Tjulahej!

Inspiration