Barsk og bevægende billednovelle om venskab og mobning

22.08.22
Billednovelle. Livtag med tunge emner som mobning, handicaps og mod.

'Brøl, min bror' er en stærk og bevægende billednovelle om brødrekærlighed og behovet for at være sig selv, for selvom man er tvillinger, kan man godt være ret forskellige. I historien rejses en række moralske dilemmaer, som giver stof til gode snakke om venskab og (digital) mobning.

Hamed og Ricky er tvillingebrødre, men noget gik galt under fødslen, og de har udviklet sig forskelligt. I de første år leger de godt sammen og er bedste venner. Ricky laver godt nok nogle mærkelige lyde og bliver hurtigere træt end Hamed. Men i skolen omtaler andre børn Hamed som ”Rickys bror”, hvilket er svært, når han bare gerne vil ses af andre som Hamed. Efterhånden som brødrene bliver ældre, bliver det sværere at finde sammen i legen, og Hamed føler sig indimellem pinligt til mode over Rickys adfærd.

Som 11-årige flytter de til en ny by, hvor Ricky kommer i specialklasse. Nu føler Hamed endelig, at han kan være sig selv og ikke altid forbindes med Ricky. Han får tilmed en ny ven, men da en video, som gør grin med Ricky, deles på de sociale medier, opstår der en konflikt i Hamed. Skal han stå op for sin bror, lade som ingenting eller like opslaget og dermed bevare sin nyvundne popularitet?

Hvad enten det går ud over vennen, en søskende eller jævnaldrende, er mobning i skolegården eller på de sociale medier en svær situation at navigere i for de fleste børn. Historien berører den splittelse, man kan befinde sig i, når ens moral byder en at agere på én måde, mens behovet for at høre til fællesskabet og flertallet også fylder.

'Brøl, min bror' er udkommet i Alineas nye fantastiske serie 'Makværk' for børn i 3.-6. klasse. De markante sort-hvide illustrationer i denne billednovelle er tegnet hårdt op og skriger følelserne ud. En oplagt bog at læse og diskutere i skolen, men bestemt også for dem, der har et fysisk eller psykisk handikap inde på livet.

Inspiration