Billede af en morgen i Kabul fra 2020
Morgen i Kabul, september 2020. Foto: Mohammad Rahmani

Tyve år efter 9/11 trækker Vesten sig ud af Afghanistan

Efter 20 års krig har den vestlige koalition anført af USA valgt at trække sig ud af Afghanistan og taleban har efterfølgende generobret magten på overrumplende kort tid. Herunder har vi har samlet nogle af de mange baggrundsmaterialer, vi har om Afghanistan.

Med mere end 240.000 afghanske døde, heraf godt 70.000 civile, har krigen i Afghanistan haft enorme menneskelige konsekvenser. Dertil kommer de knap tre millioner, der er flygtet ud af landet.

Over 10.000 danske soldater har ifølge DR været udsendt til Afghanistan, heraf er 37 døde som følge af krigshandlingerne. Læs mere på DR: De sidste danske soldater vender hjem

Baggrund, historie og perspektiver

Situationen i Afghanistan er kaotisk, uoverskuelig og udvikler sig lynende hurtigt. Vi bilder os ikke ind, at vi kan give dig hverken fuldt overblik over situationen, eller komme hele vejen rundt om Afghanistans historie og alle de begivenheder, der har ledt til at Taleban nu har generobret magten. Men vi har fundet et udvalg af bøger og film frem, som måske kan forsyne dig med lidt baggrund, historie og perspektiver. 

Filmstriben har også samlet en række film, som behandler emnet Afghanistan fra forskellige vinkler. Filmene finder du her

Du kan også læse mere om krigen i Afghanistan i denne oversigtsartikel på Faktalink

Inspiration