Svend Åge Madsen signerer bøger på Ordkraft 2018

Svend Åge Madsen 80 år

02.11.19
80 ÅR. Tillykke, Svend Åge Madsen

En af Danmarks mest produktive og vel nok mest krøllede forfatterhjerner, Svend Åge Madsen, fylder 80 år lørdag den 2. november.

Enden på komedien

Det var med lige dele fnis og foruroligelse, vi modtog nyheden om, at Svend Åge Madsen markerer den runde dag med at udgive en ny murstensroman med titlen 'Enden på komedien'.

Uagtet at Madsen er en af dansk litteraturs skarpeste hjerner, og at han også har ry for at holde sig fysisk fit på tennisbanen, så findes der altså jævnaldrende karakterer fra hans forfatterskab, som Madsen ikke generer sig for at kalde oldinge.

Tid og identitet

Centrale temaer i forfatterskabet er netop tid og identitet. Ofte fletter forfatteren sin egen identitet ind i sine fiktive universer, der i øvrigt til forveksling ligner det Aarhus, Madsen har boet i det meste af sit liv. Fx optræder i romanen 'Dage med Diam eller Livet om natten' en forfatter ved navn Alian Sandme. Altså et anagram for 'alias Madsen'. Eller hvis man oversætter titlen på romanen 'Syv aldres galskab' til engelsk, får man 'Seven Ages Madness' - og ja, tyg lidt på den.

Så når en 80-årig forfatter, der både står bag og på finurlig vis midt i det enorme spind af fortællinger, han står bag siden debutromanen 'Besøget' i 1963, kalder sin nye roman 'Enden på komedien', maner det selvfølgelig til lidt vemodig reflektion.

Underfundig humor

Men heldigvis også humor. Og der er altid masser af underfundig humor og glimt i øjet, når den århusianske forfatter lægger spor ud til læserne i sine fantastiske bøger. Omkring 70 værker, romaner, novellesamlinger, teaterstykker mm, har han udgivet. Og lad os håbe, at den sidste roman ikke er 'Enden på komedien' for dagens fødselar.

Nedenfor kan du se et udvalg af de Svend Åge Madsen-bøger, du bør læse. Og så kan du læse meget mere om forfatteren i de uddybende portrætter, vi har linket til.

Læs mere om Svend Åge Madsen

Bonusanbefaling

- Se filmen 'Se dagens lys'

Som et kuriosum til elskere af Svend Åge Madsens univers kan vi anbefale at se Wikke & Rasmussens filmatisering fra 2003 af Madsens roman 'Se dagens lys' (1980). 

  • Handling: I 'udskiftnings-samfundet' vågner alle hver dag til et nyt liv. Nyt hus, ny ægtefælle, nye børn og nyt arbejde. Alt er friskt og uprøvet, intet dør hen i rutiner. Men en dag forelsker Elef og Maya sig i hinanden, og de vil være sammen mere end den ene dag.
     
  • Rolleliste: En stjernekavalkade med bl.a. Jens Jørn Spottag, Kaya Brüel, Vigga Bro, Elin Reimer, Ole Thestrup, Helle Virkner, Vera Gebur, Anders W. Berthelsen, Nikolaj Kopernikus, Lars Mikkelsen og mange, mange flere.
  • Scenografi: 'Se dagens lys' har desuden en ganske speciel scenografisk ide. Hele fremtidsscenografien er sat i dansk klassisk arkitektur, idet alle benyttede locations er skabt af arkitekten Arne Jacobsen.
     
  • Se filmen 'Se dagens lys' i DRs arkiv Bonanza.
Inspiration