Skriv med - om alt det, du har savnet under Corona

18.05.20
Sammen med bibliotekerne åbnes der i dag op for et kollektivt, nationalt langdigt, om at 'savne under Corona'. Forfatteren Caspar Eric har været arkitekt på digtet, og du kan skrive med.

Til dette års aflyste Ordkraft-festival skulle verden have hørt langdigtet ‘Jeg savner’. Digtet består af 446 sætninger fra 5 nordjyske gymnasieuddannelser, hvor elever har skrevet en sætning om ting, de savner i hverdagen.

Samme dag som bibliotekerne genåbner, d. 18. maj, genåbnes også digtet. For sætningerne er allesammen fra før Corona, og ligesom bibliotekerne, har digtet brug for en fortsættelse. Skrevet af dig og alle andre, der har manglet og savnet noget i  COVID 19-pandemien.

Ved slutningen af året er tanken, at langdigtet overdrages til nationalbibliografien. Her vil det kunne leve videre som et vidnesbyrd fra en ganske overrumplende tid, der har vist os nye ting om os selv og vores hverdag. 

Find digtet og skriv med på Ordunivers.dk

Før og efter

Selve idéen til digtet stammer oprindeligt fra et samarbejde (projekt ‘Ordunivers’) mellem litteraturfestivalen Ordkraft, Aalborg Bibliotekerne og 5 nordjyske gymnasier.

Som en af tidens samtidsrøster har forfatteren Caspar Eric været tilknyttet projektet og designet øvelserne - herunder langdigtet - til de henved 400 nordjyske elever, der har deltaget.

‘Projektet handler i sin essens om at gøre lyrik og litteratur relevant og aktuelt i forhold til - især unges - medievirkelighed og online-universer’, siger projektejer ved Aalborg Bibliotekerne, Maria Frey Sjøblom. 

‘Poster du en enkelt sætning om det, du savner, så handler det primært om dig. Men kombinerer du din sætning med alle andres, så står du pludselig med et stærkt kollektivt digt, der siger ganske meget om den samtid, vi lever i'.

‘Fra projektets side syntes vi det oprindelige digt havde brug for en fortsættelse, et før og efter. For de sidste par måneder har vi alle oplevet at mangle og savne noget’, siger Maria Frey Sjøblom som baggrund for, hvorfor digtet nu genåbnes. 

Nationalbibliografien og orduniverset

Du kan skrive videre på det kollektive langdigt på adressen ordunivers.dk. Her deltager du ved at fortsætte sætningen ‘Jeg savner’ og skrive om det, du har gået og manglet under Corona. Det kan være relationer, planer og ting, der pludselig blev utilgængelige eller gik i vasken - mennesker, drømme og destinationer som måske stadig er uden for rækkevidde. 

Alle sætningerne bliver en del af et stort nationalt langdigt, der i nationalbibliografiens varetægt vil fungere som dokument for eftertiden om 2020. Om det vi savnede, det vi mistede, men som ikke skal glemmes.

Projekt Ordunivers, som har givet ophav til langdigtet, kan du læse mere om via ovenstående webadresse. Det er et samarbejdsprojekt mellem litteraturfestivalen Ordkraft, Aalborg Bibliotekerne og 5 nordjyske gymnasier. Og det er støttet af midler fra Undervisningsministeriets udlodningspulje.