Sara Omar vinder Menneskerettighedsprisen 2019

02.12.19
Forfatter og debattør Sara Omar vinder pris for at have sat kvinder og børn, der lever med fysisk og psykisk vold, på dagsordenen

Rådet for Menneskerettigheder har i år valgt at hædre en forfatter med den ærefulde pris, Menneskerettighedsprisen.

Litteratur med kvindehad som tema

Sara Omar debutterede i 2017 med romanen 'Dødevaskeren' om den kurdiske pige Frmesk, der lever under umenneskelige forhold med kvindehad, drab og seksuelle overgreb i Kurdistan i det nordlige Irak. I lighed med forfatterens egen skæbne flygter Frmesk til Danmark, hvor hun imidlertid ikke lykkes med at undslippe de kurdiske mænd og deres misogyne moral.

I november i år udkom 'Skyggedanseren', som er en fortsættelse af  fortællingen om Frmesk. Frmesk bor nu i den frie verden, men er alt andet end fri.

Aktiv forkæmper i den offentlige debat

Sara Omar sætter altså virkelighedens ligestillingsproblemer til debat med udgangspunkt i sin egen oplevelse af kvindeundertrykkelse i visse dele af den islamiske kultur.

Men ved siden af forfatterkarrieren deltager hun også aktivt i den offentlige debat i kampen for børns og kvinders rettigheder. Ikke alle har taget lige godt imod Sara Omars budskaber, og hun lever med både hadbeskeder og trusler, men hun mener selv, at det er prisen værd.

Og Rådet for Menneskerettigheder mener altså også, at Sara Omar kvalificerer sig til årets Menneskerettighedspris for sin modige og kompromisløse kamp for kvinde- og menneskerettigheder.

Læs mere

Vi siger også tillykke til Sara Omar med Menneskerettighedsprisen 2019 og opfordrer dig til at læse hendes fantastiske romaner.

Inspiration