Plantotek

Planteinternat åbner på Hovedbiblioteket

22.01.23
Gør din og andres boliger grønne og mere levende. Donér stiklinger, vækster og planter - hent eller byt ud med nye til dit hjem.

Ønsker du nye planter til boligen eller er du blevet træt af de gamle? Har du stiklinger eller forkomne planter, der kunne vække mere glæde hos andre? Så er det her for dig.

På hovedbiblioteket åbner vi nu et planteinternat, hvor du kan donere stiklinger, bytte planter - eller stille dem, du ikke selv har overskud til at passe. 

Klorofyl kan ikke skrige

Dyrenes værn har i årevis gjort et formidabelt arbejde med forsømte hunde, strejfende akvariefisk og hjemløse killinger. 

Men hvad med planter, stiklinger og pasningshungrende vækster, som hverken kan miauve, vuffe og boble for at få opmærksomhed?  Nu gør vi noget ved det og åbner et planteinternat, hvor du kan donere, bytte og hente planter i alle afskygninger. 

Hver plante er en mageløs investering i form af næring, biomasse, artspleje - og det vil være en skam, at det går til spilde, fordi du er blevet uvenner med din stuebirk eller er skuffet over manglende dividende på  pengetræet.  

Via vores planteinternat kan du i stedet bringe glæde til andre og komme forsømte, ensomme planter til undsætning.  

Sådan gør du

Find Aalborg Hovedbibliotek (https://www.aalborgbibliotekerne.dk/bibliotek/hovedbiblioteket). Styr mod vores store træ i bibliotekets nordøst-ende (den ende hvor Glashjørnet ligger). Her finder du planteinternatet.

Billede af Plantoteket på Aalborg Hovedbibliotek

Donér/byt en plante

Hvis du kommer med stiklinger, hjemløse planter eller forkomne vækster, du ønsker at bytte eller give et nyt hjem, så sætter du dem i vores afsætningszone. 

Udfyld gerne et af de stamkort, der ligger fremme. Det er ikke et must, men kender du plantens navn, afstemning og/eller lidt om dens plejebehov, så kan det hjælpe den nye ejer. 

Hvis planten har et kaldenavn, foretrukken musikgenre (e.g. ‘heavy’) eller en mageløs historik (“har stået hos min bedstemor i 32 år”) er du velkommen til at lade det følge med.

Adoptér/byt en plante

Vælg en plante. Plej og pas på den. (Find evt. bøger om plantepleje her). Tag gerne et billede af den i sit nye hjem og læg det på instagram (#plantotek) - eventuelt med tak til den oprindelige ejer. Måske ser han/hun/de med. 

Giv gerne tilbage til planteinternatet i form af stiklinger eller andet.

Lidt om ordningen

Det er grønne fingre blandt personalet stab, der plejer og tager sig af de indkomne planter og stiklinger.

I beskedent omfang spæder Aalborg Bibliotekerne også selv til med planter,  men er overordnet afhængig af donationer og interessen fra vore gæster. Så fortæl gerne andre om vores planteinternat/plantotek. 

Du kan finde lignende ordninger på Trekanten Kulturhus, Multihuset Skelagergården, Indre gade på Grønlands Torv og Haraldslund Vand- og Kulturhus, såfremt Aalborg Hovedbibliotek er for langt væk. 

For praktik og yderlige information om ordningen på Aalborg Hovedbibliotek, kontakt Sanne Lund Nielsen, sanne.lund.nielsen@aalborg.dk.

Obs! Det overvejes om en mobil version kan etableres via vore bogbusser. Her er der flere praktiske foranstaltninger, der skal på plads, men såfremt Aalborg Bibliotekerne oplever interesse fra bogbusgæster, vil vi se på, om en mobil udgave kan etableres.

Inspiration