Billede med ordet ordblind
Billede med ordet ordblind

Ordblindeugen 2020

Ca. 7 % af befolkningen har ordblindhed i større eller mindre grad. Det sætter biblioteket i samarbejde med Aalborg Kommune fokus på fra uge 40 og i de følgende uger.

Hvis du er ordblind, tager det måske lang tid at læse for dig. Måske er det besværligt at skrive en indkøbsseddel eller læse underteksterne på TV. Folk med ordblindhed griber udfordringen an på mange forskellige måder. Nogen beder om hjælp. Nogen bruger digitale hjælpemidler. Og nogen prøver at undgå at læse og skrive for meget.

Heldigvis nedbrydes tabuer omkring ordblindhed stille og roligt, så det bliver lettere at være åben om, at man er ordblind. I dag findes der en lang række digitale hjælpemidler, som kan hjælpe dig i din hverdag. Der er forskellige muligheder for hjælp og støtte i forbindelse med skole, uddannelse, på arbejdet og i fritiden.

Hjælpen er i lommen – mød Christian Bock

Torsdag d. 1. oktober kan du komme til arrangement med ordblindementor og IT-konsulent Christian Bock. På grund af COVID-19 foregår det digitalt, så du kan være med hjemme fra sofaen. Christian fortæller om det at være ordblind, om at bruge sin smartphone til at gøre hverdagen meget lettere og om at klare sig på lige vilkår med de rigtige hjælpemidler.

Foredraget foregår live online via Teams. Du kan sende spørgsmål til Christian på forhånd til: bibliotek@aalborg.dk. Send gerne spørgsmål på video eller lydfil.

Læs mere om arrangementet "Hjælpen er i lommen" her

Onsdag for ordblinde

Onsdag d. 30. september og de følgende uger holder vi ”Onsdag for ordblinde” på Aalborg Hovedbibliotek. Sammen med en lang række samarbejdspartnere dykker vi ned i forskellige temaer – alle med fokus på at være ordblind. Vi har kaffe på kanden og er klar til en snak. Det er gratis, men tilmelding er nødvendig.

 • 30/9: Mobilen som værktøj (PPR)
   
 • 7/10: Sæt krop på din fortælling (GROW-UngAalborg)
   
 • 21/10: Dus med Appwriter (PPR)
   
 • 28/10: Tal til din computer (AOF)
   
 • 4/11: På arbejde med hjælpemidler (HF&VUC NORD)
   
 • 11/11: Info om test og ordblindhed (FOKUS)
   
 • 18/11: Ordblind på ungdomsuddannelse (HF&VUC NORD)
   
 • 25/11: Vejledning om uddannelse – for forældre (UU)
   
 • 2/12: Sæt krop på din fortælling (GROW-UngAalborg)

Læs mere og tilmeld dig "Onsdag for ordblinde" her

Ekstra lang lånetid

Er du ordblind, og har du svært ved at nå at læse en bog inden for de normale 35 dages lånetid? Sådan skal det ikke være. Som et helt nyt tiltag kan du låne bøger i længere tid, hvis du er ordblind.

Kom til ”Onsdag for ordblinde”, så vi kan oprette dig som låner med ekstra lånetid. Eller kom ind på dit lokale bibliotek og få mere information.