Foto lånt fra forfatterweb.dk

Jakob Ejersbo hædres med plads ved Nordkraft

09.06.21
En plads udenfor Nordkraft er netop navngivet til ære for Jakob Ejersbo. Selvom romanen "Nordkraft" har 19 år på bagen er den stadig en klassiker indenfor den realistiske litteratur og en (gen)læsning værd i følge vores kollega Ove hesselbjerg Rasmussen, som her anbefaler romanen.

"Nordkraft" er i 3 dele. I romanens første del, "Junkiehunde", møder vi pusherfrau Maria, hun er kæreste til en af Vestbyens pushere. Vi møder også superjunkien ”Steso” som, i øvrigt, er en fantastisk karakter. I anden del, "Broen", præsenteres vi for Allan, som er vendt tilbage til Aalborg efter en tur på søen. Allan kæmper hårdt for at slippe ud af miljøet. Den sidste del, "Begravelsen", er historien, der samler trådene, da den sammensatte gruppe af personer mødes til en begravelse.

Selvom romanens narkomiljø i halvfemsernes Aalborg måske vil synes ukendt for mange, så er det alligevel én af romanens styrker, at den viser, både oplandet, stenbroen og Hasseris’ millionærvillaer yder sine bidrag til det hårde miljø. En anden af bogens styrker er helt klart, at alt er ikke sort og hvidt, og Jakob Ejersbo har ikke brug for klicheer. Han er nuanceret i sine personbeskrivelser – og det er ikke mindst dét aspekt, der gør hans realisme troværdig.

Da romanen udkom, var der mange der syntes, den var en skamplet på Aalborg med sine rå miljøbeskrivelser, men efterhånden som tiden er gået – ja så fremstår Nordkraft som et stort og uomgængeligt værk, som varigt har placeret Aalborg på den danske litterære scene. Den er virkelig en genlæsning værd.

Læs et forfatterportræt af Jacob Ejersbo på forfatterweb.dk

Jakob Ejersbo Plads

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen og rådmand Hans Henrik Henriksen har her over middag onsdag afsløret, at pladsen foran kulturhuset Nordkraft fremover skal hedde Jakob Ejersbos Plads.

Læs hele nyheden om navngivningen af pladsen på aalborgnu.dk

Inspiration