Gør en god gerning: Indsaml skrald

28.01.21
Gør en god gerning og vær med i Danmarks Indsamling 2021. Saml skrald i naturen og gør en gerning, der gavner på mere end en måde.

Du gør ikke alene naturen og miljøet en tjeneste, når du samler skrald i naturen den næste tid, for du kan også indberette din gode gerning og på den måde være med til at støtte  Danmarks Indsamling 2021.

Skrald er forurening

Det skrald, folk smider i naturen, forsvinder ikke sådan lige af sig selv. Noget skrald kan ligge i meget lang tid, før det er nedbrudt. Fx tager det omtrent 2 år for en mælkekarton, 4 år for et cigaretskod med filter og 500 år for en plastikflaske at blive nedbrudt i naturen. Skrald hører ikke hjemme i naturen og det kan ligefrem være usundt og farligt for dyr. Skrald hører hjemme i affaldsspanden og her kan du gøre en forskel. Næste gang du alligevel skal ud og gå tur, hvorfor så ikke gøre det til en skraldetur?

Tips til skraldeturen

• Vælg en rute eller område, hvor du ved, der færdes mennesker. Det kan fx være langs en vej, i en park, omkring et busstoppested eller ved stranden. Hvor der kommer folk, er der desværre også ofte affald, da det ikke er alle, der kan finde ud af at tage deres affald med sig. Det kan være, at du skal lede ekstra godt for at få øje på affaldet. Noget affald har det med at flyve væk og gemme sig mellem buske og træer ligesom cigaretskod eller rester fra nytårsfyrværkeriet kan være trådt godt ned i jorden.

• Medbring affaldsposer, så du med det samme kan sortere skraldet. Det er forskelligt, hvordan man sorterer affald og skrald i forskellige kommuner, så spørg dine forældre, hvordan det foregår hos jer.

• Brug handsker. Det er altid en god ide at have gummihandsker på, når du samler skrald, da det kan være beskidt. For tiden skal vi alle passe ekstra godt på hinanden på grund af Corona. Undgå at røre direkte ved noget uden handsker, som andre har efterladt. Pas også på med at tage skrald såsom glasskår eller metaldåser op med hænderne og brug i stedet en gribetang.

Husk at registrere din gode gerning

Fra den 11. januar og frem til Danmarks Indsamling den 6. februar udløser hver god gerning, som et barn laver, en donation på 20 kroner fra Novo Nordisk Fonden. Det er derfor vigtigt at huske at registrere den gode gerning, så den tæller med.

Registrer en god gerning her på dr.dk/godegerninger

Er I en skole, organisation eller institution, som deltager eller har I bare lavet ekstra mange gode gerninger derhjemme, så vil Aalborg Bibliotekerne gerne hjælpe jer med registreringen. Kontakt biblioteket på mail: bibliotek@aalborg.dk eller telefon: 9931 4300.

Danmarks Indsamling 2021

Danmarks Indsamling er et samarbejde mellem DR og 12 danske organisationer. Indsamlingen 2021 sætter fokus på coronakrisens børn. Novo Nordisk Fondens donation går til et dansk indsamlings-projekt i Syrien. Projektet administreres af Røde Kors og bidrager aktivt til FN’s Verdensmål. Røde Kors støtter krigsramte børn og unge i Syrien med at genopbygge deres mentale og fysiske sundhed samt styrke deres evne til at skabe sig en bedre fremtid.

Læs mere om Danmarks Indsamling 2021 her

Inspiration