Glas med syltede agurker og tomater

Gem sensommerens høst på glas og flasker

11.09.19
Få den bedste inspiration til at gemme sensommerens og efterårets frugt og grønt til resten af sæsonen.

Bevar de gode råvarer

Sensommeren er over os, og efteråret banker på. Er du haveejer og holder lidt af madlavning, så har du måske allerede syltet drivhusets høst af agurker og lavet lækre marmelader af  sommerens solmodne bær.

Med efteråret følger de mere grove grøntsager, som kål og og rodfrugter, og med dem er der også masser af muligheder for gå i køkkenet og konservere til senere brug.

Syltning og fermentering

Syltning og fermentering er ældgamle teknikker til at bevare bl.a. frugt og grøntsager, så du får glæde af de gode råvarer, også uden for sæsonen. Ud over at forlænge levetiden, er konserveringsmetoderne også med til at give helt nye smagsoplevelser.

Syltning er velkendt. Du giver frugter og grøntsager længere levetid ved at lægge dem i og evt. koge dem i en sur-sød lage af vand, vin, eddike, salt, sukker eller blandinger heraf, krydret på forskellig måde. 

Fermentering er en anden metode, som har været lidt glemt i det danske køkken i mange år, men som nu er populær som aldrig før. Fermentering sker ved gæring. Når grøntsagerne er vasket og klargjort, fx. snittet, saltes de, og så klarer deres egne enzymer og mikroorganismer selv processen.

Boost dit immunforsvar

En af grundene til, at fermentering har fundet tilbage i madlavningen er, at der er kommet et øget fokus på fordøjelsens betydning for vores helbred. Forskning peger på, at sunde bakteriekulturer er gavnlige for vores tarmsystem og kan være med til at holde sygdomsfremkaldende bakterier nede. Fermenteret mad indeholder probiotiske bakterier, som er gavnlige for dine tarme og dermed immunforsvaret.

Stop madspild

En sidste god grund til at begynde at sylte og fermentere er, at det begrænsker madspild. De ikke så kønne og måske lidt slatne rester i grøntsagsskuffen genvinder al vitalitet, når de genopstår som kraut og relish.

Nedenfor har vi listet en række gode links og bøger til dig, hvis du vil blive klogere på syltning og fermentering og få ideer til dit eget køkken. 

Links

Inspiration