Foto: Aalborg Teaters forestilling "Cyrano". Fotograf: Allan Toft

Cyrano - På lørdag er vi alle inviteret i teatret

19.03.21
Se det klassiske kærlighedsdrama direkte hjemme fra sofaen når Aalborg Teater livestreamer den anmelderroste forestilling Cyrano.

På lørdag er vi alle inviteret i teatret. Aalborg Teater livestreamer forestillingen Cyrano og oplevelsen er ganske gratis. Forestillingen kan ses lørdag d. 20. marts fra kl. 19:00 på AAT Stream - Aalborg Teaters nye digitale scene. Forestillingen varer 2 timer og 40 minutter inkl. pause.
Her finder du linket til streaming af online-forestillingen på AAT Stream
Se en lille forsmag på forestillingen her

De evige tre

Figuren Cyrano er verdenskendt som kærlighedskrigeren med den stor næse og det tilsvarende store hjerte. Cyrano er en stor og stærk kriger, der har ordet i sin magt men han har et stort problem. Fra naturens side er han udstyret med en gigantisk næse. Derfor er han overbevist om at ingen kvinde vil kunne elske ham. Alligevel forelsker han sig stormende i den smukke Roxane. Hun elskes desværre også af soldaten Christian, Cyranos bedste ven. Men i krig og kærlighed gælder alle kneb.
Her kan du læse mere om Aalborg Teaters opsætning af Cyrano

Manden bag Cyrano

Aalborg Teaters opsætning af Cyrano er den klassiske version af Edmond Rostands kendte drama, skrevet på smukke alexandrinervers. Franske Edmond Rostand skrev i 1897 stykket om Cyrano de Bergerac. Manden bag myten var den franske poet Savinien de Cyrano de Bergerac, der levede fra 1619-1655. Udover at være forfatter var han også garderofficer og duellant. En dejlig dramatisk kombination, der passer perfekt til teaterscenen.
Læs Edmond Rostands Cyrano de Bergerac : A Play in Five Acts

Hvis du har lyst til at vide mere om Cyrano, så dykker Peter Jerndorff-Jessen ned i manden og myten i sin biografi om Cyrano de Bergerac
Læs bogen Cyrano de Bergerac : historiens, legendens og Rostands Cyrano de Bergerac

Cyrano i filmens verden

Flere store navne har i tidens løb spillet den verdensberømte næse på det store lærred. Blandt de mest kendte er nok Steve Martins fortolkning i filmatiseringen Roxanne fra 1987 (med den knap så mundrette danske titel: Roxanne - Næsen er i vejen)

I 1990 kom så den mere tekstnære spillefilm Cyrano de Bergerac med franske Gérard Depardieu i hovedrollen.
Lån filmen Cyrano de Bergerac på dvd på biblioteket

I 2018 kom seneste skud på stammen, nemlig spillefimen Edmond om tilblivelsen af Cyrano som teaterstykke.
Lån filmen Edmond på dvd på biblioteket
Se filmen Edmond på Filmstriben

Cyrano i musikkens verden

Cyrano lever også videre i musikkens verden. Både som filmmusik men også som klassisk musik og som opera af Franco Alfano. En af opførelserne af Franco Alfanos opera kan ses i denne live-optagelse, fra Palau de les Arts Reina Sofia, Valencia, Spanien 2007 med Plácido Domingo og Valencias Kor, Valencias Orkester
Opera - Dvd Cyrano de Bergerac (Fournillier)

Du kan også høre musikken bag de store opførelser af Cyrano via vores nye netbase NAXOS: Søg på cyrano og se hvad der dukker op.
Gå på opdagelse i NAXOS - vores nye netbase med klassisk musik

Inspiration