Dreng på omkring 10 år ser sørgmodig ud
Foto: Luke Pennystan, Unsplash

Børn med ondt i psyken

20.01.22
Flere og flere børn og unge mistrives

Børns mistrivsel i vækst

Psykisk mistrivsel blandt børn og unge er et stigende problem. Fra 2013 til 2019 steg antallet af henviste børn til psykiatrien i Aalborg Kommune med 100%,. Siden da har Corona-nedlukningen formentlig været med til at forværre børn og unges psykiske tilstand, og der er grund til bekymring.

Aalborg Kommune har sammen med Psykiatrifonden iværksat programmet Mind My Mind, som skal sikre børn i mistrivsel en tidlig indsats, så de undgår, at tilstanden udvikler sig til svære og kroniske psykiatriske diagnoser.

Sorg og skyld

Ud over sorg og bekymring er det at være forældre til et psykisk sygt barn ofte koblet til frustration og skyldfølelse. Hvad har man gjort forkert? Hvorfor har man ikke kunnet beskytte sit barn mod at få ondt i livet.

Psykiatrifondens podcastserie "Bedre Psykiatri" har et afsnit til forældre, der giver gode råd til, hvad du kan gøre for at hjælpe dig selv og resten af familien, når dit barn er ramt af psykisk sygdom.

Indblik i livet som psykisk sygt barn og ung

Sidste år modtog Fine Gråbøl Bogforums debuttantpris for romanen "Ungeenheden." På baggrund af sine egne erfaringer som psykisk syg har Fine Gråbøl skrevet en fin og gribende bog om livet for 6 psykisk syge unge på et københavnsk bosted.

På DR kan du høre podcasten "Børnene på psyk," hvor man i 5 afsnit møder forskellige børn, deres forældre og behandlere på en psykiatrisk døgnafdeling på Glostrup Hospital. Et sjældent indblik i nogen af de tunge diagnoser, og hvordan udredning og behandling foregår.

Læs mere her

Nedenfor har vi samlet nogle bøger om børn og unge og psykisk sygdom.

Vil du læse mere om og for børn og unge med angst, bør du læse vores artikel "Når børn og unge får angst."

Inspiration