Ny i Danmark?

Er du ny i Danmark, eller kender du én, der er det, så har Aalborg Bibliotekerne en mængde tilbud og oplevelser, der kan gøre overgangen til en ny tilværelse i Danmark nemmere.  

(This page is available in English).

Det er gratis at bruge biblioteket i Danmark. Du kan læse her (in English here), hvordan du bliver oprettet som låner, men det er ikke en forudsætning at være tilmeldt for at færdes på Hovedbiblioteket eller bibliotekets filialer i kommunen.

Som låner kan du desuden bruge biblioteket hjemmefra via de digitale tilbud på vores hjemmeside.

På Hovedbiblioteket afholdes der løbende "Expat and Dane"-arrangementer, hvor børnefamilier med udenlandsk og dansk baggrund mødes på biblioteket. Hold øje med arrangementskalenderen for den næste.    

Bliv bedre til dansk
Lån sprogkurser og bøger på let dansk. Du kan også tage et dansk sprogkursus via Mango Languages, som du via biblioteket har online adgang til hjemmefra. 

Sprogcafé 
Sprogcaféerne er et gratis tilbud, der arrangeres i samarbejde med Frivillig Aalborg. Det er en mulighed for at mødes på tværs af kulturer og tale sammen over en kop kaffe.

På caféerne kan du få hjælp til:

  • Lektier
  • Hjælp til at forstå henvendelser/breve fra myndigheder 
  • At skrive jobansøgning
  • At tale sammen på dansk

Der er tre sprogcaféer i Aalborg. I to af caféerne er sprogcaféen både for børn og voksne.

Læs mere om sprogcaféen.

Udlændingeretshjælpen
Udlændingeretshjælpen yder gratis juridisk rådgivning og hjælp inden for det udlændingeretslige område (f.eks. til ansøgninger, klager og hjælp til juridiske udredning ifm. opholdstilladelser).

Læs mere om Udlændingeretshjælpen.

Lektiecafé for børn
I Lektiecaféen kan dine børn få hjælp til deres lektier fra skolen.

På Hovedbiblioteket er der hver onsdag kl. 16-18 lektiecafé, hvor børnene får hjælp til at læse deres lektier. Børnene får hjælp af frivillige fra Dansk Flygtningehjælp. 

Læs mere om Lektiecaféen (in English here).

Bøger og tidsskrifter på andre sprog end dansk
På Aalborg Bibliotekerne har vi enkelte samlinger af bøger på andre sprog end dansk. Derudover kan du bestille materialer på bibliotek.dk og afhente materialerne på dit eget lokale bibliotek. De bestilte materialer skaffes via BiblioteksCenter for Integration, hvor du kan bestille romaner, børnebøger, musik og film i bibliotek.dk på flere sprog.

Verdensbibliotek.dk har også en stor samling af litteratur, e-bøger, film og musik på fremmedsprog og tilbyder ubegrænset streaming af sine e-ressourcer. Verdensbiblioteket tilbyder materialer på arabisk, bosnisk, hindi, kroatisk, kurdisk, panjabi, persisk, russisk, serbisk, somali, tamil, tigrinja, tyrkisk, vietnamesisk og urdu.

På Hovedbiblioteket er der adgang til flere udenlandske tidsskrifter, og biblioteket abonnerer også på enkelte udenlandske aviser som Die Welt, Financial Times og Le Monde.