Vi tænker ikke specielt over det, men når det kommer til bæredygtighed, så kunne Aalborg godt være Danmarks hovedstad. 


Der foregår uhyggeligt meget her ved Limfjorden. Det er blandt andet det kampagnen 
‘Gør os alle grønnere’ går ud på: At vi som borgere i Aalborg Kommune har en del at ranke ryggen over, og som enkeltindivider faktisk har mere at byde på ift. bæredygtighed end bare at undvære en bøf i ny og næ.  

Aalborg Bæredygtighedsfestival 2018

Igen i år er der i Aalborg Bæredygtighedsfestival d. 8.-15. september 2018. Bæredygtighedsfestivalen handler om at gøre bæredygtighed konkret, så man kan blive inspireret til at gøre sin hverdag lidt mere bæredygtig ved små eller store skridt.

Se festivallen program her

 

Grøn fakta og inspiration

Er du på udkig efter ekstra grøn fakta og viden, kan du også suse forbi faktalink, som er en af de netbaser, du har adgang til via din biblioteksprofil. Her finder du en række rigtig fine artikler om bæredygtighed, læs f.eks. Bæredygtighed og grøn omstilling eller Madkultur - bæredygtig ny nordisk mad


I de underliggende afsnit kan du læse om nogle af de initiativer som Aalborgs bæregeniale agenter har været med til at hjælpe på vej og gøre levedygtige. Låneordning for elcykler i Vodskov

Bor du i Vodskov og pendler du i bil? Så er du sikkert træt af både at sidde i kø og være lukket inde i en lille brummende kasse. På baggrund af en henvendelse om netop den problematik har   

de Grønne Agenter og Aalborg Cykelbys etableret et nyt initiativ, der gør det nemt at komme på arbejde med grøn samvittighed. Du har mulighed for at låne en elcykel i en måned helt gratis! 

Læs mere her

 

Grønne skoler og daginstitutioner

Med formålet at sætte bæredygtighed på skoleskemaet har De Grønne Agenter sammen med kommunens skoler udført en række initiativer, som skal lære de mindste at leve grønnere. Indsatsen omfatter bl.a. miljøundervisningsprogrammet Grønt Flag-Grøn Skole samt Grønne Spirer, der fremmer bæredygtighed i daginstitutioner.

Læs mere her 


Kogræsserforeningen i Hasseris Enge

Kogræsserforeningen i Hasseris Enge bliver den første af sin slags i Aalborg. Medlemmerne i foreningen indgår en aftale med landmænd om at passe køer med kalve fra maj til oktober, hvorefter medlemmerne står forrest i køen til at købe kødet, når kalvene slagtes.

Dyrene vil typisk være Jersey tyrekalve, der under traditionelle driftsformer aflives, fordi de ikke er rentable i produktionen. Med de nye kogræsserforeninger går jersey kalvene ikke til spilde og køerne får stimuleret deres yngelplejeinstinkt.

 Projektet skal bl.a. være med til at give nem adgang og tilhørsforhold til lokal fødevareproduktion, skabe mere varierede naturområder og øget biodiversitet, samt fremme engagementet i økologiske produktionsformer og dyrevelfærd.

Det er medlemmernes opgave på skift at se efter, om dyrene har vand og om de trives. Køerne afgræsser et kommunalt areal, hvilket understøtter en byudvikling i tæt samspil med natur og økologisk fødevareproduktion.

Læs mere om Kogræsserforeningen her


Egholm Øko-Ø

Egholm vil ikke være en hvilken som helst ø. Den vil lyse som et grønt dunkende hjerte i Limfjorden, og fylde sine 6 km² til bristepunktet med bæredygtihedstiltag.

Øen allerede godt på vej mod en grøn omstilling med tre økologiske landbrug, der potentielt set kan forsyne 1.000 familier med mad.

Restaurant Kronborg har også en vigtig rolle i projektet. Her serveres nemlig både lokalt og økologisk kød og grønt.

 

For at bane vejen for en bæredygtig fremtid har egholmgenserne  - med assistance fra de Grønne Agenter - dannet fem temagrupper, der skal arbejde med: 1. fællesskab om økologi på Egholm, 2. tilgængeligheden af Egholm 3. branding af ØkoØen Egholm 4. en naturplan for Egholm og 5. recirkulering af næringsstoffer.

Alle fem grupper har allerede nu fået tilkendegivelser fra egholmgensere, der ønsker at bidrage til arbejdet med at gøre Egholm økologisk. Man har bredt ønsket at fremme den bynære økologi og gøre produktionen mere nærværende – fx for børnehaver og skoler - samtidig med at samle øen i et . fællesskab om lokal trivsel - både for miljøet og ift sundhed.

Læs mere her

 


FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling 

Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York 17 mål - og 169 delmål - for en verdensomspændende udviklingsdagsorden. Målene trådte i kraft den 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte kurs for en bæredygtig udvikling for planeten og os som menneskehed.

Når de Grønne Agenter og Center for Grøn Omstilling udvikler eller hjælper borgere, virksomheder og institutioner med deres projekter er de 17 verdensmål ofte i brug til at tænke hele vejen omkring bæredygtige aspekter.

Du kan læse mere om FN’s 17 verdensmål her eller komme forbi udstillingen på Aalborg Hovedbibliotek, hvor du kan være med til at afgøre hvilket verdensmål, der skal udråbes som det vigtigste for udviklingen og dit liv i Aalborg.

 

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten