Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål. Kan du ikke finde svaret på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvordan bliver jeg låner på Aalborg Bibliotekerne?

Du er altid velkommen til at bruge biblioteket til fx at mødes, læse avis, bruge internettet eller skrive opgave. Det kræver ikke indmeldelse.

Læs om, hvordan du bliver låner

Kan jeg selv opdatere mine data?

Hvis du flytter, får biblioteket automatisk besked om din nye adresse, når du har fået dit nye sundhedskort. Får du imidlertid nyt mobilnummer eller ny e-mailadresse, er det vigtigt, du giver os besked, så vi kan kontakte dig, fx. ifm. reserveret materiale eller andet. 

Du kan hurtigt selv rette oplysningerne:

 • Log ind her på hjemmesiden
 • Find din "Brugerprofil" under "Mine sider"
 • Rediger de oplysninger
 • Tryk på "gem"-knappen i bunden.

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt min pinkode?

OBS! I øjeblikket kræves en særlig fremgangsmåde for at ændre din pinkode via PC.

Læs vejledning om ændring af pinkode her

Du kan også få hjælp af personalet på dit bibliotek. Husk at medbringe sundhedskort og billedlegitimation, for at vi kan hjælpe dig.

Har dit barn glemt sin pinkode, kan den der i sin tid oprettede barnet som låner selv ændre pinkode ved at logge ind med MitID på denne side. 
Du ændrer barnets pinkode på denne side

Hvad sker der, hvis jeg taster min pinkode forkert?

Dit login blokeres i 20 minutter, hvis du taster forkert pinkode 3 gange på: 

 • Aalborgbibliotekerne.dk
 • Appen Biblioteket
 • Vores selvbetjeningsautomater
 • Bibliotek.dk
 • Andre steder, hvor du bruger dit bibliotekslogin (fx. netbiblioteket).

Du kan stadig logge ind med MitID.

Hvad sker der, hvis jeg afleverer for sent?

Hvis du afleverer for sent, skal du betale gebyr. Du kan aflevere på alle filialer og i bogbusserne uanset hvor materialet er lånt i Aalborg 

Se her oversigten over taksterne for sen aflevering

Du kan aflevere dine materialer på alle filialer og i bogbusserne uanset hvor du har lånt materialerne.

Få servicemeddelelser fra biblioteket 

Under din brugerprofil på "Mine sider" skal du indtaste den emailadresse, du ønsker at modtage servicemeddelelser på. Du kan også indtaste dit telefonnummer. Her får du en sms, hvis afleveringsfristen på det, du har lånt, overskrides med mere end seks dage. Du kan også vælge at modtage servicemeddelelser i biblioteksapp'en - Læs om appen 'Biblioteket' her

Vi udsender følgende servicemeddelelser:

 • Når vi har fundet materialet frem til dig, og det er klar til afhentning: e-mail og besked i Biblioteket-appen
 • Når der er tre dage tilbage til at hente dit materiale på reserveringshylden: e-mail og besked i Biblioteket-appen
 • Når der er tre dage til du skal aflevere dit materiale på biblioteket: e-mail og besked i Biblioteket-appen
 • Når afleveringsfristen på materialet er overskredet med seks dage: sms, e-mail og besked i Biblioteket-appen

Hvis ikke du er registreret med mobilnummer eller mailadresse, modtager du kun en hjemkaldelse efter 30 dage via posten.

Hvordan betaler jeg mine gebyrer?

Du kan betale gebyrer via hjemmesiden og app'en Biblioteket; men vi giver altid gerne en hjælpende hånd på dit lokale bibliotek. 

Læs, hvordan du betaler dine gebyrer.
 
Læs mere om takster og gebyrer her.

Kan jeg miste retten til at låne?

Ja, du kan miste retten til at låne vores materialer, hvis:

 • lånt materiale gentagne gange ikke bliver afleveret
 • lånt materiale afleveres i beskadiget stand
 • du skylder 200 kr. eller mere,

Hvad betyder det, at mit lånerkort er blokeret?

Hvis dit lånerkort er blokeret, kan du ikke bruge bibliotekets selvbetjeningsautomater.

Blokeringen kan skyldes:

 • at du har en gæld til biblioteket, der oversstiger 200 kr.
 • at biblioteket har lagt en kode ind for at komme i kontakt med dig, evt. for at tjekke din mailadresse eller dit mobilnummer.
 • at du har tastet forkert pinkode 3 gange. Ophæves efter 20 minutter.

Blokeringen kan ophæves ved, at du henvender dig på et af Aalborg Bibliotekerne i betjent åbningstid. Du skal her medbringe gyldig billedlegitimation. Ophævelse af blokering pga. gæld kræver, at hele gælden betales først.

Hvordan printer og kopierer jeg på biblioteket?

Læs om at printe og kopiere på biblioteket

Hvordan logger jeg på hjemmesiden?

Som registreret bruger hos Aalborg Bibliotekerne har du automatisk et login til vores hjemmeside. Du logger ind med dit cpr-nummer (eller lånerkortnummer) og den pinkode på fire cifre, du selv har valgt. Når du er logget ind på aalborgbibliotekerne.dk, kan du reservere, bestille og forny.

Hvad er huskelisten, og hvordan bruger jeg den?

Materiale, du er interesseret i, kan du reservere med det samme, eller gemme i din huskeliste til en senere lejlighed. Tryk på knappen: "Tilføj til liste" under den aktuelle post for materialet. Du kan tilføje lige så mange materialer til huskelisten, som du har lyst til.

Når du er logget ind, kan du finde "Mine Sider" øverst på hjemmesiden. Her finder du huskelisten under punktet "Mit personlige bibliotek". Du kan reservere materialerne fra din huskeliste, når du har brug for dem. Klik på den post, du vil reservere, og følg dialogen. Materiale, du ikke længere er interesseret i, kan du slette fra huskelisten.

Hvordan fungerer biblioteket i den ubetjente åbningstid?

I den ubetjente tid skal du bruge dit sundhedskort/lånerkort for at komme ind ad døren. Du behøver ikke at være registreret som bruger, og der kræves ingen kode. Stik dit sundheds- eller lånerkort ind i kortlæseren ved indgangen, og døren går automatisk op.

Hvad nu, hvis der opstår et problem i den ubetjente åbningstid?

Alle biblioteker er udstyret med en servicetelefon, som er markeret med et skilt. Løft røret, og du vil blive sat i forbindelse med en medarbejder på Hovedbiblioteket, der kan give dig råd og vejledning.

Hvor længe må jeg låne bibliotekets materialer?

Du kan læse om lån og afleveringsfrister i vores reglement.

Hvordan reserverer jeg materiale?

Som låner på Aalborg Bibliotekerne kan du reservere materiale, når du er logget ind på hjemmesiden eller ved at kontakte personalet i den betjente åbningstid. Du kan også selv bestille bøger og andet på bibliotek.dk, der er en fællesbase for alle danske biblioteker. I bibliotekets "Zonen" finder du nye, aktuelle og overraskende materialer, som du kan låne enten 7 eller 14 dage; materialer fra Zonen kan ikke reserveres eller bestilles.

Bestil materialer via hjemmesiden

Log på hjemmesiden med cpr-nr/lånerkortnummer + pinkode. Når du har fundet en titel, du gerne vil reservere, klikker du i feltet "Reservér".  Har vi din mail, får du nu en kvittering for reserveringen.

Vi giver besked, når dine reserveringer er klar

Du får besked per mail og/eller i Biblioteket-appen, så snart materialerne er klar til at blive hentet. Alternativt kan du få besked pr. brev. Brevet er gratis for børn, mens voksne skal betale porto.

Hvordan sletter jeg en reservering?

Har du bestilt materiale, som du alligevel ikke får brug for, er det let at afbestille. Det gør du via dine reservationslister på aalborgbibliotekerne.dk. Log på med dit cpr-/lånernummer, og vælg "Slet" ud for den pågældende titel. Du kan også kontakte personalet på biblioteket eller via tlf. 9931 4300, hvis du får brug for hjælp med dine reserveringer.

Hvordan kan jeg forny mine lån?

Hvis materialet ikke er bestilt af en anden låner, kan du forlænge lånetiden. Det kan du gøre her på hjemmesiden.

 • Log på med dit cpr-/lånernummer og din pinkode.
 • Når du er logget ind, skal du vælge "Lån" under "Mine sider". Her får du oversigten over din lån, og du kan se de materialer, der kan fornyes. 
 • Vælg de ønskede materialer, og din udlånsstatus bliver opdateret.

Vær opmærksom på, at du først kan forny dine lån 7 dage før afleveringsfristen og højst to gange i løbet af udlånsperioden. Det gælder både for almindelige lån og for fjernlån, men vær dog opmærksom på, at fjernlån kan afvises af biblioteket, hvor materialet er lånt. Sørg derfor for at tjekke, at det lånte materiale er blevet fornyet i løbet af et par dage. Materialer med 7 og 14 dages lånetid kan du forlænge én gang. Du kan også forny hos personalet på biblioteket eller på telefon 9931 4300.

Hvorfor skal jeg vælge et fast afhentningssted?

For at vi kan bringe dine reserveringer til det lokalbibliotek, der er nærmest eller mest bekvemt for dig, skal du vælge et afhentningsbibliotek, når du reserverer biblioteksmaterialer. Det kan du vælge, når du er logget ind med dit cpr-/lånernummer og pinkode ved at vælge "Brugerprofil" under "Mine sider".

Når du reserverer materialer, vil du få besked om at hente dem på det bibliotek, du har valgt som dit foretrukne.

Kan jeg sætte mine reserveringer på pause, når jeg holder ferie?

Ja, det kan du, hvis materialet er fra vores egen beholdning. Er materialet fra et andet bibliotek, kan det desværre ikke lade sig gøre. Når du er logget ind på hjemmesiden, kan du finde "Reserveringer på pause" under din "Brugerprofil" på "Mine sider". Her vælger du en start- og slutdato for den periode, du ikke har mulighed for at hente dine reserveringer, og så springer vi dig over, mens du holder ferie.

Vil du være på den sikre side, anbefaler vi, at du lægger startdatoen en uge tidligere, end du reelt tager på ferie.

Hvad gør jeg med defekte film, lydbøger, spil og andet?

Når du afleverer defekt materiale (dvd, cd, spil), beder vi dig sætte en ”Defekt”-seddel foran kassetten/plastlommen og aflevere det som normalt. Så vil materialet blive taget fra og sendt til reparation/rensning i stedet for at blive sat tilbage på hylden. ”Defekt”-sedlen finder du ved siden af afleveringsautomaten. Skulle de være udgået, må du gerne skrive "Defekt" på en lap papir, som du lægger ved.