The Shins
The Shins – Oh, Inverted World

Klassisk Indie-rock album, der var med til at definere (indie)scenen og kulturen i 2000’erne.

The Shins debutalbum, Oh, Inverted World (2001), er på mange måder et skelsættende indie-album – ikke kun på grund af de tænksomme tekster og den melodiøse sangskrivning, men også på grund af dets levende protræt at indiekulturen. Oh, Inverted World var således med til at bevæge indie-musikken og kulturen, fra 1990’ernes selvironi og DIY-rock – bl.a. kendetegnet ved orkestre som Pavement, Weezer og Sebadoh - ind i et mere følelsesmæssigt og eftertænksomt univers.

Albummets første sang, Caring Is Creepy, opsummerer meget fint skiftet væk fra 1990’ernes indiekultur, hvor følelser og alvor var bandlyst, med James Mercer’s ironiseren over 1990’ernes angst for følsom og eftertænksom lyrik.

Udover at være et vink med en vognstang til 1990’ernes Indie-kids, er Oh, Inverted World en musikalsk gave, indpakket i skurrende guitar-pop fra allerøverste skuffe, med et British Invasion og Surf-pop inspireret lydbillede – ikke milevidt fra forgængere som The Zombies, The Kinks og The Beach Boys -, hvilket Know Your Onion er et glimrende eksempel på, med et inciterende Kinks-agtige guiratriff.

Weird Divide er derimod et drømmende pop-nummer, med dens snoede melodi der konnoterer varme sommerdage, hvor alle bekymringer forsvinder i sommervarmens eufori. New Slang er måske en af 00’ernes smukkeste melodier, med et afdæmpet og tilbagelænet udtryk, der nærmest skælver længsel og opløftende melankoli.

Det er generelt de lune og luftige følelser der, sammen med en formidabel og melodisk sangskrivning, kendetegner albummet, lige fra Girl on the Wing’s vokalharmonier og Girl Inform Me’s svimlende melodi, til One by One All Day’s psykedeliske stemninger.

Så selvom The Shins ikke har opfundet den dybe tallerken på Oh, Inverted World, er der alligevel en ærlighed og kærlighed overfor musikken der, sammen med en sublim sangskrivning, gør albummet originalt og yderst opkvikkende.

Oh, Inverted World er så fuld af iderigdom og opløftende melodier, at det svært andet end at blive glad i låget når man lytter til det.

Oh, Inverted World er med andre ord koncentreret D-vitamin til sjælen, serveret med (k)ærlig hånd af James Mercer og Co.

Bestil albummet: Oh, inverted world

 

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten