Litteratursidens tema: Årets bedste bøger 2018

Litteratursidens redaktion gør status over årets boghøst og præsenterer de bedste nordiske bøger fra 2018.


Det har været et virkelig godt bogår, både inden for prosa og lyrik. De tydeligste tendenser er fortsat autofiktion og at flere og flere romaner udkommer som serie.


Sognepræst og litteraturanmelder Liselotte Wiemer har givet sit sit bud på de bedste danske og nordiske bøger i artiklen 'Der er altid mere! Årets boghøst udsat for mejetærsker og stråforkorter'. Hun peger også på et godt bogår, men mener samtidig, at en række af årets bøger med fordel kunne have været redigeret mere.

Læs temaet her


Flere serieudgivelser. I årets bøger ser Litteratursiden en klar tendens til flere serieudgivelser, især blandt kendte forfattere. Således er andet bind i Kim Leines grønlandstrilogi på gaden, ligesom 'Riegels øjne', der er tredje bind i Roy Jacobsens smukke fortælling om Ingrid fra øen Barrøy. Mich Vraas 'Faith' sætter punktum i trilogien om Dansk Vestindien og Ida Jessen der i 'Telefon' vender tilbage til Hvium med et fint appendiks til Hvium-triologien.

Bog Rød mand/sort mand af Kim LeineKim Leine: Grønlandstrilogien
Grønland i 1700-tallet. 'Profeterne i Evighedsfjorden' og 'Rød mand/Sort mand' handler begge om sammenstødet mellem præster og hedninge, om kærlighed, død og ondskab og de kræfter, der driver os mod mørket eller lyset.

 


Bog Lone Star af Mathilde Walter Clark

Mathilde Walter Clark: Lone Star
Da Mathildes stedfar dør, sætter det tanker i gang om hendes biologiske far fra Texas, og hun går i gang med at skrive den bog om sin far, som hun altid har vidst, at hun skulle skrive.

 

Mere autofiktion. Tendensen til autofiktion er på ingen måde stoppet. Tværtimod. Derfor sætter Litteratursiden i det nye år fokus på netop denne genre med et stort tema. Årets bedste og mest originale autofiktive romaner er Karens Fastrups 'Hungerhjerte' og Mathilde Walter Clarks 'Lone Star'. Thomas Korsgaards 'En dag vil vi grine ad det', Leonora Christina Skovs 'Den der lever stille' og Knud Romers 'Kort over paradis' er også interessante og læseværdige autofiktive værker.

 


Årets overraskelse

Bog Max, Mischa og Tet-offensiven af Johan HarstadMax, Mischa og Tet-offensiven af Johan Harstad
Blandt årets overraskelser er nordmanden Johan Harstads murstensroman 
Max Mischa og Tet-offensiven, der er braget igennem og har høstet mange anerkendelser. Det er en af dens slags romaner der favner det hele og er stor i enhver forstand.

 

 

 


Stærk lyrik. Lyrikken har været stærk i år, af de fremragende værker der er udkommet kan bl.a. nævnes Harald Voetmans 'Amduat - en iltmaskine', Pia Juuls 'Forbi' og Bjørn Rasmussens 'Jeg er gråhvid'. En af årets mest bemærkelsesværdige udgivelser er værket 'Verden ønsker at se sig selvmed en helt enestående samling af Inger Christensen digte og prosa helt tilbage fra 1955 og op til sene digte fra 2007. I januar præsenterer Litteratursiden et et tema om Inger Christensens forfatterskab i anledning af 10-året for hendes død.

 

Bog Jeg er gråhvid af Bjørn RasmussenBjørn Rasmussen: Jeg er gråhvid 
Fortælleren Bjørn er i starten af 30'erne, hvor man formodes at have styr på sit liv. Det har han langt fra, og i en række korte dagbogsnotater og indre tankespor får læseren et indblik i et moderne menneskes svære og kaotiske liv.

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten