Forfatter Sara Maria Glanowski
Forfatter Sara Maria Glanowski

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 20:45
Pris
Gratis
Lokalitet
Hovedbiblioteket
Sted
Glashjørnet
Arrangører
Målgruppe
For voksne
Køb billet(ter)
Unge/Voksne

Skyggebokser

11.02.20
Sara Maria Glanowski tager i sin bog ”Skyggebokser” os med til de mere dunkle sider af USA, hvor hun fortæller om at hun har brugt flere år på at komme helt tæt på flere lukkede miljøer i New York.

Skyggebokser er en dokumentarisk bog om USA i kamp og forandring fortalt gennem fascinerende og lukkede miljøer i New York, som jeg har brugt flere år på at komme helt tæt på. En både rørende og voldsom fortælling om en nation, der i disse år tager livtag med sine dæmoner og slås mod sin egen skygge. Jeg er selv tidligere journalist på Politiken, DR og TV2, men arbejder nu både for amerikanske, danske, arabiske og kinesiske medier.

Her er lidt om bogen, der berører højaktuelle temaer i USA

I en legendarisk boksehal ved Brooklyns havnefront, hvor Muhammad Ali og Mike Tyson har trænet, følger jeg den femdobbelte verdensmester og hendes klan af kvinder, der kæmper for at slå igennem i den mest maskuline sportsgren, der findes. Hun træner mig også op til kamp på Times Square, hvor jeg kæmper foran et publikum på flere hundrede mennesker. Det er en fortælling om et af kønskampens mest brutale ringhjørner, og for første gang i klubbens historie er alle de regerende verdensmestre kvinder. Jeg begyndte selv at bokse på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg gerne ville have et barn og en familie, og endte med at finde et fællesskab af hårdtslående kvinder i den mest brutale og nådesløse sport, der findes.

Jeg er også i hælene på den mand, der hver dag overvåger Amerikas mægtigste politistyrke, NYPD, med sit videokamera som vagtværn mod politivold i fattige sorte kvarterer, da han pludselig befinder sig i centrum af det største raceoprør, nationen har set i årtier. Han gør det til sit livs mission at skygge politiet, da hans stedsøn bliver brutalt behandlet af to betjente. Jeg er også med de drenge på gaden, der bliver stemplet som kriminelle på grund af deres hudfarve og med helt inde bag politiets linjer i den store historie om racisme og politi i Amerika.

Og så sender en jødisk biker mig ud for at følge en racistisk skinhead og leder i USA’s voksende White Power-bevægelse, som vi senest har set slå til i El Paso i Texas med et masseskyderi i et indkøbscenter. Jeg møder ham to uger efter, han bliver prøveløsladt for vold, er med når han fjerner sine nazi-tatoveringer, og gennem flere år følger jeg hans kamp for at starte forfra. Indtil fortiden indhenter ham.

Det har været en bog, der har krævet store personlige ofre, og den har heller ikke været helt ufarlig at skrive.             

Materialer