Forfatteren Søren Møgelvang Nielsen med sin bog Venslevrøverne

Om dette arrangement

Tid
16:30 - 18:30
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted
Glashjørnet
Målgruppe
For voksne
Køb billet(ter)
Unge/Voksne

Rovmord og retssag: Foredrag om Venslevrøverne

17.03.22
Få den fulde historie om, hvordan to unge mænds rovmord på en familie i landsbyen Venslev udløser en retssag i 1842, hvor 43 mennesker fra den lille landsby ender bag lås og slå.

Den 16. januar 1842 begik to mænd fra landsbyen Venslev i Hornsherred på Sjælland et rovmord på parcellist Niels Jørgensen, hans hustru Marie Jensdatter og deres søn Jørgen Nielsen. I den efterfølgende retssag blev de to mordere dømt til døden. Opklaringsarbejdet blev gjort grundigt og viste, at Venslev ikke kun husede mordere, men at en stor del af Venslevs beboere var involveret i kriminelle aktiviteter. I alt 43 mennesker fra den lille landsby blev dømt for i alt 180 forbrydelser, som havde strakt sig over 30 år. Eftertiden navngav beboerne Venslevrøverne. Hvem var de? Hvorfor begik de kriminalitet? Og hvorfor greb ingen ind i 30 år?  

Søren Møgelvang Nielsen der er forfatter til bogen Venslevrøverne vil i dette foredrag fortælle om arbejdet med at undersøge kriminelle aktiviteter i den lille landsby Venslev i 1800-tallet.  

 Søren Møgelvang Nielsen er opvokset i Venslev, og i forbindelse med jobbet som lokaljournalist i Frederikssund i 2005 beskæftigede han sig for første gang professionelt med Venslevrøverne. Senere er de håndskrevne retsdokumenter fra datidens retssag blevet fundet frem i rigsarkivet og derfor kan den fulde historie om Venslevrøverne nu fortælles. 

Martin Schmidt-Nielsen, Bibliotekar ved Aalborg Bibliotekerne, indleder foredraget med at fortælle om bibliotekets udbud af bøger med spændende gamle kriminalsager. 

Materialer