Kvinde trykker næsen mod et spejl

50 kr.
Nordkraft, Skråen
Køb billet(ter)
Unge/Voksne

KÆRLIGHED SOM BRUD - skilsmisser og skæbner

18.09.21
”Den modstand, der ikke slår dig ihjel - gør dig stærk”, skriver den tyske filosof Nietzsche et sted, men er det sandt? Kommer man altid styrket ud af krisen eller kan den også ødelægge noget for altid? Måske er den desværre slet ikke så firkantet og nemt at gå til, den kærlighed, ens skæbne.

Kristina Nya Glaffey og Maja Lee Langvad

Kristina Nya Glaffey og Maja Lee Langvads ”Kun koncentreret om min kones ko – en kærlig udveksling” er en oversættelse i udvalg af digteren Gertrude Stein og hendes livspartner Alice B. Toklas’ elskovsnoter. Stein og Toklas, der er et af det 20. århundredes mest ikoniske lesbiske par, skrev hundredevis af nuttede, fjollede og erotiske noter til hinanden i løbet af deres livslange samliv, der varede fra 1907 til Steins død i 1946. Gyldent indblik i den dengang forbudte kærlighed.

Elsebeth Dissing

Elsebeth Dissings romandebut ”Tjenerindens døtre” giver et brilliant tidsbillede af et vestjysk stationsbysamfund omkring Anden Verdenskrig, præget af rangforskelle, sladder, kvindefrigørelse og dobbeltmoral. Langt fra alle ægteskaber er ideelle i bogen, men stærke kvinder blomstrer op og giver håb om en ny og bedre tid.

Lise Ringhof og Erik Valeur

Lise Ringhof og Erik Valeur er et nyt spændende makkerpar i dansk litteratur. "Det er de danske som flygter" er det første selvstændige bind i deres trilogi af historiske slægtsromaner, der fortæller Danmarkshistorien fra 1900-tallet og op til i dag gennem én families dramatiske fortælling. Her er masser af historie, (u)lykkelig kærlighed, 1. verdenskrig, skæbner på kryds og tværs, med andre ord: Vi kommer hele paletten rundt.

Jonny Hefty og Kenneth Dahl

Rapper Jonny Hefty og jazzmusiker Kenneth Dahl sadler op sammen og rider ud i det musiske kviksand, der opstår når to så forskellige begavelser mødes. Du bliver opslugt!

Katrine Grünfeld

Med den lyriske roman “Værelse samlet af kvinder” har Katrine Grünfeld skrevet et seriøst og moderne bud på hvordan en skilsmisse rammer både mand, kvinde og børn i en samtid, der mest af alt er interesseret i evig ungdom, glansbilleder og ingen sex for kvinder over de 50! Alt sammen noget der er indlejret i samfundets patriarkalske ofte usynlige og dermed røvfarlige struktur. Og alt sammen noget der opgør kvinders (markeds)værdi i hvor attraktive de er for mændene. Herre Jemini!

Beskrivelse

Måske er det lige præcis alle nuancerne ind i mellem, der er det vigtige, og dem vi kan bruge til noget i vores eget liv. Også når kærligheden springer i luften med en hadsk skilsmisse eller når der er tale om forbudt kærlighed – sikke dog et mystisk begreb btw; forbudt kærlighed findes vel ikke, men fordommene og snæversynetheden lever til gengæld i bedste velgående.

De to tidligere kærester Kristina Nya Glaffey og Maja Lee Langvad kan opleves på Ordkraft, og hvorfor skriver vi så her at de har været kærester? Fordi de selv skriver det i forordet til den bog de kommer og fortæller om; og fordi hovedpersonerne de i den bog præsenterer kærestebreve og små erotiske noter fra et at verdenshistoriens mest kendte lesbiske par, nemlig Gertrude Stein og Alive B. Toklas. Det bliver en interessant dobbelthistorie og lige så interessant bliver det at høre Elisabeth Dissing, der debuterede sidste år i en alder af 75, fortælle om arbejdet med sin kollektivroman, hvor kærlighedsskæbner og kvindebevægelse er bærende bjælker.

Og så kan og vil vi jo bestemt heller ikke komme udenom, med rette en af sæsonens mest omtalte forfattere, Katrine Grünfeld, der med sin skilsmisseroman har nailet et lykkeligt voksende faktum: At kvinder efterhånden ikke gider ikke høre mere pis om deres alder og hvad man bør og ikke bør.

Glæd jeg bare nu. Parret Lise Ringhof og Erik Valeur kommer i fællesskab og fortæller om deres nye makkerskab, hvor de i tre romaner vil skrive sig gennem hele det tyvende århundrede danmarkshistorie med udgangspunkt i en enkelt familie fra Fanø - og det går bestemt ikke stille af sig! Alt dette blandet med Jonny Hefty og jazzmusiker Kenneth Dahls kærlighedshungrende musik; du bliver mæt i røde farver ved vejs ende.