En kvindes silhuet med hævet knytnæve

50 kr.
Nordkraft, Skråen
Køb billet(ter)
Unge/Voksne

HISTORISK LIGESTILLING – glemte kvinder frem i lyset

18.09.21

Jesper Wung-Sung

I romanen ”Kvinde set fra ryggen” fortæller Jesper Wung-Sung den gribende historie om Ida Ilsteds liv. Ida var Vilhelms Hammershøis kone, hvorfor vi kun kender hende fra ryggen i hans meget berømte malerier. Men nu langt om længe får Ida selv en stemme og et ansigt gennem Jesper Wung-Sungs roman. Et ensomt ansigt og en frustreret stemme, der beretter om et liv bagved en mand.

Amina Elmi

Amina Elmi debuterer i det tidlige efterår 2021 med sin første digtsamling. Hun er tidligere elev på Ordkrafts egen forfatterskole, hvilket vi selvfølgelig er ret stolte af. Amina Elmi skriver først og fremmest nuanceret – der er altid flere sider af samme sag – og tematisk angår digtene generationsskel, sprog, uforløste familie traumer, seksualitet og ikke mindst kroppen, som sandhedsvidne.

Lotte Kaa Andersen

Kender du heller ikke danskeren Inge Lehmann? Lotte Kaa Andersen har skrevet en biografisk roman, "Den inderste kerne", om den danske matematiker og jordskælvsforsker Inge Lehmann (1888-1993). Som verdens første kvindelige seismolog mødte hun meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub - thi dengang var lidenskab efter videnskab helt forbudt for en kvinde.

Jonny Hefty og Kenneth Dahl

Rapper Jonny Hefty og jazzmusiker Kenneth Dahl sadler op sammen og rider ud i det musiske kviksand, der opstår når to så forskellige begavelser mødes. Du bliver opslugt!

Eva Tind

Eva Tinds tredje biografiske roman om en stålsat kvinde hedder "Kvinden der samlede verden" og handler om zoologen Marie Hammer der i midten af 1900-tallet begav sig ud på en jordomrejse med et eneste formål: Gennem forskning i mosmiders migration at bevise at jordens kontinenter engang har været samlede. Jeps! Maria Hammer skriv sin doktordisputats ved køkkenbordet mens hun sørgede for sine 4 børn; Eva Tind skriver en skæbne frem, der på trods af et ufatteligt drive alligevel må sande at familie og videnskab kun vanskeligt lader sig forene på denne tid.

Beskrivelse

Historisk ligestilling – giver det overhovedet mening? Er det ikke for sent? Bestemt ikke, for desværre er ligestilling noget mange stadigvæk må kæmpe for. Og derfor kan vi i høj grad alle sammen til gavn også lære noget af historien. Mænd tjener i gennemsnit stadigvæk mere end kvinder for at udføre det samme arbejde, jow jow. Her i Danmark, ja vist. Så kampen for ligestilling er fremledes aktuel og vigtig. Magt og anseelse - det at være noget ved musikken, kunsten eller videnskaben - har alle dage været det egoistiske menneskes motor, og mange mænd har høstet enorm anerkendelse og hyldest for deres meritter. Men hvad med kvinderne, dengang som nu? Det bliver bedre og bedre, det er sandt, men kun fordi kvinderne kæmper deres kamp og altid har kæmpet den. Survival of the fittest, i fremtiden bliver det måske kvinderne der er fittest. Måske hedder en overskrift på Ordkraft Festival om 100 år:

HISTORISK LIGESTILLING – glemte mænd frem i lyset?

Hvis du kan nyde at være i selskab med en række store personligheder, der tilfældigvis er kvinder, så er du kommet til rette sted. Eva Tind og Lotte Kaa Andersen tager på scenen begge livtag med et af de områder hvor kvinder traditionelt har haft allersværest ved at få ørenlyd, nemlig i den mandsdominerede videnskab. Gennem fantastiske portrætter af i Danmark ukendte verdenskendte videnskabskvinder, tegner de et billede af hvor meget man går glip af, hvis øjnene sidder for snævert, og videre over til Jesper Wung-Sung som kommer og fortæller om en kvindeskæbne der ikke engang havde øjne; om Vilhelm Hammershøis muse og hustru der altid stod med ryggen til - på billederne og i livet. Amina Elmi læser op fra sin debutdigtsamling, der med masser af udsyn bla. kredser om det at være ung kvinde i dagens Danmark og ikke mindst verden. Og hvordan 2 store hankønsvæsner i form af Jonny Hefty og jazzmusiker Kenneth Dahl så får sig kilet ind i alt dette, ja det finder du sikkert ud af den 18. september, når vi ses.