Smalle titler for læseklubber

 Har din læsekreds lyst til at blive udfordret i jeres læsning?

Så tag et kig på nogle af de lidt mere smalle, men spændende titler, man kan låne fra Centralbibliotekerne til læsekredse i hele landet

Nedenfor finder du en række smalle titler, der formidles sammen med informationsmateriale og gode spørgsmål fra det forlag der har udgivet bogen, så der er basis for at sætte gang i en god snak i læseklubben. Vi har her på Aalborg Bibliotekerne indkøbt følgende tre titler:

Anne Weber
Annette, et heltindeepos 
Oversat til dansk af Madame Nielsen

Den utrolige historie om en sand heltinde i det 20. århundrede: Anne Beaumanoir blev født 1923 i Bretagne og gik som teenager ind i den franske modstandsbevægelse og reddede to jøder fra døden under Anden Verdenskrig. Hun blev uddannet læge og fik mand og børn. I 1950’erne engagerede hun sig i Algeriets kamp for selvstændighed og endte med at bryde op fra sin familie og flytte til Algeriet. I 1959 blev hun idømt to års fængsel for sin deltagelse i Algeriets uafhængighedskamp – og i de franske skoler fremhæves hun stadig som et eksempel på vigtigheden af civil ulydighed.

Hvad får et menneske til at blive frihedskæmper? Hvad er prisen, og hvor langt skal man gå, fx i forhold til sin familie? – er nogle af de spørgsmål, bogen undersøger. En original og fascinerende historie om en kvindes mod, vilje og frihedstrang.

Bogen blev hædret med Tysklands største litteraturpris, Deutscher Buchpreis, i 2020. Samme dag som den  udkom på dansk, døde bogens Anne Beaumanoir. 

ANNE WEBER, født 1964 i Offenbach, har siden 1983 været bosat i Paris og skriver både på tysk og fransk. Hun har udgivet adskillige romaner, senest Kirio (2017). Hun har modtaget mange priser for sit forfatterskab, og i 2020 fik hun Deutscher Buchpreis, for Annette, et heltindeepos. Bogen er hendes første på dansk. 

Lån Annette, et helteepos af Anne Weber
Find læseklubsmateriale til bogen Annette, et helteepos

Natasha Brown
SAMLING
Oversat fra engelsk af Mikas Lang

Bliv voksen midt i finanskrisen. Vær flink i fjendske omgivelser. Gå på universitetet. Få en uddannelse. Få et job. Gør alt det rigtige. Køb en lejlighed. Køb kunst. Køb lykke. Men vigtigst af alt: Duk hovedet. Vær stille. Og fortsæt.

Fortælleren i Samling er en ung sort britisk kvinde. Hun forbereder sig på at skulle til en fornem havefest hos sin kærestes velhavende forældre. Samtidig reflekterer hun over, hvem hun egentlig er. Denne samling af alt det rigtige. Jo tættere på festen kommer, og jo mere fremtiden banker på døren, jo sværere er det for hende at undvige spørgsmålet om, hvorvidt det er på tide at rive alt fra hinanden.

SAMLING er en fortælling om de historier, vi lever med – dem om race og klasse, tryghed og frihed, vindere og tabere. Og det er historien om en kvinde, der vover at tage kontrol over sin egen historie, også selvom det kan koste hende livet.

Natasha Brown (f. 1990) har læst matematik på universitetet i Cambridge og siden arbejdet i Londons finanssektor. Samling er hendes debutroman.

Lån Samling af Natasha Brown
Find læseklubsmateriale til bogen Samling

Elísabet Jökulsdóttir
Aprilsolskinskulde (Noget helt særligt)
Oversat fra islandsk af Nanna Kalkar

Védís, en ung, enlig mor, mister pludseligt sin far, og Aprilsolskinskulde følger hende gennem sorgen; den beskriver kærligheden, der kommer næsten lige så uventet som tabet af faren, og den begyndende rejse ind i et mentalt forvrænget univers – alt sammen i ét evighedsøjeblik. Elísabet Jökulsdóttir giver Reykjavik og byens indbyggere et særligt skær gennem sin originale og særprægede stil, som i Aprilsolskinskulde er glasklar og dyb, præget af lyrisk frihed og bevægelighed. Hun forstår at give husene liv og ånde, som var de et levende landskab; selv mellemrummene imellem dem får liv.

Hvad sker der mellem mennesker, når ordene svigter? Mister deres betydning? Når forbindelsen til sproget brister, hvad gør man så? ”… for verden ville ikke eksistere, hvis det ikke var for ordenes betydning, den ville smuldre, og så kan mennesket ikke leve i den” står der i bogen.

Lån aprilsolskinskulde Elísabet Jökulsdóttir
Find læseklubsmateriale til bogen Aprilsolskinskulde