Udsolgt
22-02-2019 Storvorde Bibliotek - Biblioteket kl. 22:12 - 0:00

Regan Vest - Det tophemmelige koldkrigsanlæg

Bunkeren i den store skov, med plads til kongehus og regering.


REGAN Vest - regeringsbunkeren i Rold Skov


Museumsinspektør Ulla Varnke Egeskov fortæller om og viser billeder fra det tophemmelige underjordiske koldkrigsanlæg REGAN Vest i Rold Skov. Om et par år vil der blive publikumsadgang til anlægget.

60 meter under en kridtbakke i Rold Skov ligger 5500 kvm helt unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg, opført i dybeste hemmelig i perioden 1963-68, med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig.

At træde ind i REGAN Vest er på mange måder som at træde ind i selve Den Kolde Krig. Man går ad tilsyneladende uendelige lange, golde betongange, indtil man pludselig står i et fuldt funktionsdygtigt anlæg med soverum, kantine, dagligstue, konferencerum, krypteringsrum, lægeklinik og maskinrum.

Både anlæggets helt unikke opbygning og størrelse, dets komplette og uspolerede indretning, hemmeligholdelsen og planlægningen helt ned i detaljen vidner om periodens trusselsbillede, og kryber som sådan ind under huden på alle, der besøger stedet. Frygten for en atomkrig bliver pludselig nærværende.

Nordjyllands Historiske Museum arbejder på at åbne anlægget for offentligheden, og én af dem, der har været meget involveret i dette, er museumsinspektør Ulla Varnke Egeskov.

Hun vil denne sene eftermiddag i Storvorde Bibliotek på Stationsvej fortælle om selve det underjordiske anlæg og om det arbejde, Nordjyllands Historiske Museum udfører forskningsmæssigt, formidlingsmæssigt og helt praktisk i forhold til at få REGAN Vest klar til åbning i 2020.


Udsolgt

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten