Dyndkongens datter af Karen Dionne

Psykologisk thriller og gruopvækkende familiedrama. Portrættet af et aparte far-datter forhold er eminent beskrevet, Karen Dionne har et solidt greb i læseren.

 

Dyndkongens datter er en barsk thriller, som foregår i nutiden med lange flashbacks til fortidens forfærdelige hændelser, som den kvindelige hovedperson gennemlevede som barn.
I nutiden møder vi Helena Pelletier, lykkelig gift og mor til to børn. Familien har dog intet kendskab til hendes fortid, som hun har holdt hemmelig gennem alle årene. Både for at beskytte dem, men også fordi hun er bange for deres reaktion. Men nu har fortiden indhentet hende. En psykopatisk morder er flygtet fra fængslet, og Karen ved hvem han er, og hvor han er på vej hen. Trods politiets advarsler sætter Helena alt ind på at opspore den flygtende fange og indleder en hæsblæsende menneskejagt. Men hvem jagter i virkeligheden hvem?

 

Helena bliver født og vokser op i et bjælkehus i mosen i Michigans ødemark, i et utilgængeligt område, hvor der sjældent kommer mennesker forbi. Der færdes så få mennesker, at der går flere år, før Helena får så meget som et glimt af et andet levende menneske end sine forældre.

 

Hele Helenas barndom er centreret om faren, som hun forguder overalt på jorden. Han lærer hende alt om at spore vildt og begå sig i naturen, og da hun ikke har andre at sammenligne ham med, ved hun ikke hvor psykisk forstyrret han i virkeligheden er, eller i hvor høj grad hendes opvækst bærer præg af børnemishandling. For Helena kender ikke forskellen på normalt og unormalt og har ingen anelse om hvordan andre børn lever deres liv.

 

Som barn både fornemmer og ser Helena det anspændte forhold mellem sine forældre, men hun nærer ingen mistanke om, hvad der er galt før hun er tolv år gammel, og en fremmed begår den fejltagelse at banke på døren for at bede om hjælp. Først her går den grufulde sandhed op for Helena – at faren har kidnappet hendes mor som teenager og har holdt hende fanget i ødemarken siden da. Og at hun derfor er datter af et monster.

 

Karen Dionnes psykologiske portræt af far og datter og deres relation er eminent beskrevet. Gåsehuden rejser sig, når man læser om dette forskruede far-datter forhold, og hvordan et uskyldigt barn må vokse op under ekstreme omstændigheder, og hvilken betydning arv og miljø spiller for et isoleret barns udvikling.

 

Forfatteren twister handlingen ved at indflette drømmelignende uddrag fra H.C. Andersens eventyr ’Dyndkongens datter’, som en sideløbende reference til bogens grusomme handling. Eventyret handler netop om et barn født af en uskyldig og opdraget af et monster.

 

Men hvorfor skrive en thriller om vildmarken? Karen Dionne har brugt sine egne erfaringer fra vildmarken. Sammen med sin mand og deres nyfødte datter flyttede hun i 1974 ud i den amerikanske vildmark i det nordlige Michigan. Hendes oplevelser gav grobund for bogen her. Og derfor er mange af stederne i romanen områder, der virkelig findes derude i marsken.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Pia Bechmann

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten