Astronauternes historie

De første rumrejsende var en flok vovehalse, der for og fremmest var forsøgskaniner. I dag er astronauternes jobbeskrivelse lidt anderledes. Størstedelen af jobbet går ud på blive på Jorden for at forske.

Yuri Gagarin var det første menneske, der rejste ud i rummet den 12. april 1961. Han bragte enorm prestige til sit fædreland, Sovjet.

Inden Yuri Gagarin blev sendt ud i rummet, var der blevet sendt frøer, mus, hunde, aber og andre dyr afsted, som havde vist, at organismer kunne overleve strålingen i rummet og de usædvanlige g-kræfter under opsendelsen, kredsløbet og landingen.

Drømmen om at kunne rejse frit fra planet til planet er stadig langt fra at kunne realiseres. Den længste rejse ud i rummet er stadig den længste afstand, et menneske nogensinde har rejst fra Jorden.

Rejsen ud i rummet er en af de mest krævende udfordringer er menneske kan udsættes for, men den byder også på fantastiske oplevelser. For at blive astronaut skal man gennem en hård udvælgelsesproces, men der er stadig mange timers forberedelse og træning på programmet inden, man måske kan gøre sig håb om at blive sendt ud i rummet.

USA fandt deres første rumfarende bland militære piloter. NASA’s udvælgelseskomité gik efter testpiloterne bland de militære piloter, fordi de mente, at de opfyldte de afgørende krav til de kommende astronauter. De kunne flyve eksperimentale fartøjer, håndtere uventede situationer og holde hovedet koldt i stressede situationer. I 1961 var blev Alan Shepard sendt ud i rummet som den første amerikaner.

Her kan du teste, om du kan blive astronaut

Spørg Biblioteksvagten