Søg her...

Cli-fi er sci-fi med klimakant

Forfattere over hele verden har kastet sig over klimafiktion. Cli-fi genren handler om en af menneskehedens største udfordringer, og det kommer der spændende historier ud af. Også danske, norske og svenske forfattere har indtaget cli-fi scenen de seneste år.

 

Ud over at levere masser af drama og uhygge kan cli-fi litteraturen noget ganske særligt: Den bringer de ellers ret abstrakte klimaforandringer tæt på læseren på en ny og foruroligende måde. Det kan måske gøre en forskel i den virkelige verden. Ifølge eksperter kan fiktion nemlig bidrage til at sætte samfundsproblemer højt på dagsordenen, så vi får gjort noget ved dem....

Her har vi samlet en buket af de bedste cli-fi bøger, som vi varmt anbefaler dig at dykke ned i. Hvis du tør!

 

 

Dean Koontz: Fanget i isen (2002)
en ikke så fjern fremtid forsøger en flok forskere at afhjælpe konsekvenserne af det ødelagte ozonlag ved at udnytte polarisen som drikkevandsreservoir....

> Reservér bogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Margaret Atwood: Oryx og Crake (2011)

Her er verden gået i opløsning på grund af et uheldigt samspil mellem social ulighed, klimakatastrofer og genteknologi.

 

Vi oplever det dysfunktionelle samfund gennem hovedpersonen Snowman. En global epidemi truer nu menneskeheden med udryddelse....

I serien finder du også Syndflodens år og MaddAddam.

 

> Reservér bogen

 

> Reservér som lydbog

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Michael Chrichton: Frygtens ansigt

For at råbe klimapolitikerne op iværksætter en gruppe klimaforkæmpere med vilje nogle naturkatastrofer.

 

> Reservér bogen

 

> Reservér som lydbog

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ian McEwan: Solar (2010)
Ian McEwans roman er en moralsk satire både over den måde, vi griber en truet økologi an på. Men også over mellemmenneskelige forhold, der ikke synes at have ændret sig meget, uanset hvilken dagsorden der er på civilisationernes aktuelle program.

 

> Reservér bogen

 

> Reservér som e-bog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rasmus Dahlberg: Stormflod (2016)
Lisbeth Storm flygter frem og tilbage mellem Danmark og San Francisco på grund af klimakatastrofer.

De øvrige bøger i serien er Solstorm (2012) og Jordskælv (2013).

 

> Reservér bogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael Niemi: Faldvand (2013)
En katastrofe i slægt med en tsunami rammer Norrland i dette svenske skrækscenarie. Et vedholdende regnvejr udløser et brud på en dæmning, og de enorme vandmængder i reservoirer som leverer vand til Vattenfalls kraftværker, slipper løs.

 

Luleälv går over sine bredder og en flodbølge med millioner og atter millioner tons vand skyller frem gennem dalen på vej mod Den Botniske Bugt.

 

> Reservér bogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jostein Gaarder: Anna og Nova (2013)
En god bog til børn og unge fra 12 år og op. Den 16-årige norske pige, Anna går meget op i den globale opvarmning og dens konsekvenser for fremtiden. Hun har nogle underlige drømme, hvor hun er en anden 16-årig pige, der lever 70 år ude i fremtiden.

.

> Reservér bogen

 

> Reservér som e-bog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Høeg: Effekten af Susan (2014)
Vi er på vej til at ødelægge jorden, klimaet, menneskeheden, økonomien, demokratiet, fordi ingen vil høre på, at der skal laves ændringer, hvis det, der skal ændres, er os selv og vores egen ødselhed.

 

De eneste, der ved det, er magthaverne - og de har for længst taget deres forholdsregler. Susan får brug for sin særlige evne til at få andre til at sige sandheden.....

 

> Reservér bogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Weitze: Den afskyelige (2016)
Heidis søster Angelica ligger på hospitalet på syvende år efter en mystisk skisportsulykke, og det er herfra, romanen folder sig ud i en vidt forgrenet handling.

Det hele foregår i en verden, der er næsten, som vi kender den. Men kun næsten. Små hentydninger viser afgørende forskelle. Afsmeltninger, oversvømmelser, deformiteter, uddøde dyrearter. Uhyggen er her realistisk i skræmmende grad....

 

> Reservér bogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aksel Selmer: Ekspeditricen (2016)
Voldsom regn og oversvømmelser har druknet alt liv i dalen neden for fjeldet, hvor Manfred Rodes kolonial er eneste fødevareforretning. Folk flygter fra egnen, fortiden er det eneste smukke, de tilbageværende har at tænke på i denne post-apokalyptiske roman.


Hyppige strømsvigt gør det umuligt at have varer på køl, så folk lever af konserves. Aksel Selmers titelperson en ung pige, der udnyttes groft af sine omgivelser, men som ikke er så nøjeregnende og derfor ikke bliver rigtigt ked af det. Hun er troskyldighedens triumf i håbløshedens tidsalder.

 

> Reservér bogen


Flere anbefalinger

Du finder endnu flere gode bud på cli-fi romaner på litteratursiden.

 

Flere bøger om klima

Vent venligst, data hentes