6. november 2018

Kulturkaravane rider i mål efter første etape

Torsdag d. 8. november afrundes seks måneders regional rundrejse, når kulturkaravanen præsenterer en kavalkade af de tilbud, den har rejst rundt med i Nordjylland.

Selvom kulturen tilhører os alle er den ikke altid lige jævnt distribueret og tilgængelig, når man fx bor i mere befolkningstynde områder eller langt fra et byskilt.

Dét har Nordjyllands kulturinstitutioner taget konsekvensen af og er de sidste seks måneder valfartet til områder på landkortet, hvor kulturtilbuddene ikke til hverdag står i kø.
Det er sket under titlen Kulturkaravane Nord – Hverdagsglimt.

Den 8. november rider karavanen de sidste meter ind på Aalborg Hovedbibliotek og giver her en smagsprøve på nogle af de kulturtilbud, den har rejst regionen rundt med; men også nogle af de skatte - som fx. den nordjyske sang og lokale overstregningsdigte - den har fået med sig tilbage.

De nordjyske biblioteker

Det er i den forbindelse ikke tilfældigt, at karavanens første etape finder sin afslutning på et hovedbibliotek. De nordjyske biblioteker har både på indholdssiden og som facilitatorer lokalt haft en ganske central rolle i den regionale fællessatsning.

‘Regionens biblioteker har i den grad leveret indhold og ressourcer til et utroligt spænd af sprælske og alsidige kulturaktiviteter’, siger karavanerytter og litteraturformidler Vita Andersen.

‘Særligt i landdistrikterne er biblioteket jo ofte kulturlivets fremskudte forpost og dem med kontakterne i forenings- og lokallivet. Det har vi i høj grad haft nytte af - både i forhold til at skabe engagement og aktiviteter, der inddrager og giver genlyd i lokalsamfundet.’

Vita nævner som eksempel samarbejdet omkring Samtalekraft, hvor Landsbyklyngesamarbejdet i Vodskov, Svenstrup Samråd og et hav af andre foreninger, har gjort det muligt at etablere samtalesaloner, hvor nordjyder har kunnet møde hinanden og diskutere livet i deres egne samfund.

Mig sagde katten
Overalt hvor karavanen er rejst hen, har det omgivende samfund på den måde fået lov at farve og præge kulturtilbudene. Et sted har der været afholdt brevkoncert, et andet har man kunnet bidrage med vers til den nordjyske sang - et vers fra hver af regionens 11 kommuner.

Alle børnehavebørn i kommunen har desuden haft muligheden for at opleve at få oplæst historien ”Godnat sagde katten” af den nordjyske forfatter Glenn Ringtved og har bagefter kunnet gå på skattejagt i en kulisse fra ”Godnat sagde katten”; eller i bogen, som alle børnehaver har modtaget i forbindelse med ‘Hverdagsglimt’.

For de lidt større børn har bibliotekerne flere steder været med til at arrangere black-out-poetry, hvor digte skabes ved at overstrege ord i eksisterende tekster. Andre steder har der været arrangeret SoMe-workshops, hvor skoleelever skal lege hverdagsjournalister og bruge sociale medier til at skabe fortællinger om deres hverdag.

Resultaterne kan du allesammen se til afslutningsarrangementet d. 8. november, hvor også den nordjyske sang får lyd vha. Hjørring Rytmiske Pigekor.

Endelig kan du også afprøve en storfavorit på biblioteket, lyrikbingo, hvor spillepladernes tal  skiftes ud med ord, der råbes op i form af digte.

Om du kan vinde en and eller et halvt pund kaffe, må du selv tage forbi og se.

Tid: Torsdag d, 8. november, kl. 18.30

Sted: Aalborg Hovedbibliotek, Foredragssalen.

Kulturkaravanen fortsætter sin rejse rundt i regionen til næste år, hvor nye kulturinstitutioner vil stå for at give karavanen sit indhold. For mere information kontakt Vita Andersen på vita.andersen@aalborg.dk.

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten