29. maj 2018

Skal I være en af Nordjyllands første læsefamilier?

Hverdagen er fyldt med skærme, apps og aftaler, der ligger på lur efter vores tid og stjæler os fra hinanden.

En moderne familie bruger i gennemsnit 8 timer om ugen sammen. 7 ud af 10 forældre siger desuden, at den tid ikke bruges på nærvær og sociale aktiviteter, men i sofaen foran skærmen.

'Læsefamilier' er fire nordjyske bibliotekers svar til travle forældre på, hvordan man skaffer sig ekstra øjenkontakt, fællesoplevelser og nærvær med sin familie.

Tyverisikring af familiestunderne

I Projektet 'Læsefamilier' går fire af nordjyllands biblioteker i front med et projekt, der skal tyverisikre familiestunderne.

"Jeg har selv en travl hverdag", siger Anine bibliotekar og læsefamilie-koordinator fra Aalborg Bibliotekerne, "og når man så hurtigt lige skal finde på noget at samles om, så bliver svaret ofte at dumpe ned foran skærmene".

"Jeg har så tit ønsket mig, at jeg kunne stjæle noget af den spildte tid tilbage. Det føler jeg lidt, vi gør i dette projekt".

Abonnement på nærvær
Efter samme abonnementsmodel som kendes fra fødevare- og måltidskasser, abonnerer læsefamilierne hver måned på en 'kasse'. I Læsefamiliernes tilfælde er 'kassen' fuld af unikke, litterære fællesoplevelser - parat og lige til at tage ud af 'kassen', uden optøning.

Indholdet i 'oplevelseskasserne' bevæger sig på tværs af hele bibliotekets tilbud - lige fra bøger, brætspil, dvd'er, musik, quizzer, krea eller invitationer til aktiviteter og specielle events ud af huset.

'Kassen' er nøje sammensat af et ekspertteam til at engagere hele familien og kan tages i doser, der let kan indarbejdes som små samlende nedslag i hverdagen.

Tilbuddet er gratis og man kan abonnere på op til 6 'kasser', der hentes og afleveres på biblioteket. Selve 'kassen' er i et handy minimalistisk design, der er velegnet til transport på cyklen eller båret i hånden.

Bliv en af de 75 læsefamilier

Projektet med læsefamilierne kører fra uge 25 til året ud, og søger stadig familier i Aalborg, Hjørring, Brønderslev og Rebild kommune.

Som læsefamilie bliver man en del af et aktivt netværk af andre læsende familier, der får adgang til unikke, sociale oplevelser og får coaching i at skabe de bedste læse-, hygge- og litteraturrammer for hele famillien.

Der er ingen formelle krav til familiens sammensætning eller størrelse - men projektet er møntet på familier med mindst et større barn i alderen 10+.

Der er i første omgang kun 75 pladser i projektet, så skriv inden den 15. juni til marianne.agger@aalborg.dk, hvis det kunne være noget for dig og din familie.

Du kan også ringe til Marianne på 99314356 for at høre nærmere.

Læsefamilier er et projekt støttet af midler fra Slots- og Kulturstyrelsen med deltagelse fra Brønderslev Bibliotek, Hjørring Bibliotekerne, Rebild Bibliotekerne og Aalborg Bibliotekerne.

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten