13. april 2018

Karavane bringer glød og glimt til hverdagen

I Aalborg Kommune bliver Svenstrup første stop, når en karavane med De Nordjyske Biblioteker, PixlArt og Det Jyske Musikkonservatorium rejser rundt i landet. Med sig har karavanen unikke kulturtilbud og oplevelser til nordjydernes liv og hverdag.

 

Vi går og stirrer på den hver eneste dag: Hverdagen. Bliver blinde over for den, og dens muligheder. Ofte skal der noget udefra for at få os til at se det.

I de kommende måneder vil Aalborg Bibliotekerne som en del af Kulturkaravane Nord sørge for, at du får øje på din hverdag - dens mirakler, undersider og perspektiver.

Kulturkaravenen starter i Hjørring men kommer i Aalborg Kommune forbi Svenstrup den 7-9. juni mens den runder Vodskov i uge 41. 

 

Det fænomenale i det lokale

Kulturkaravane Nord er et samarbejde mellem en række kulturinstitutioner, der sammen med de nordjyske biblioteker stævner ud med ambitionen om at skabe fænomenale oplevelser, der tager afsæt i den lokale underskov af kreative kræfter og varianter af hverdagen.

 

Karavanen byder på unikke kulturtilbud - som fx brevskrivningskoncerter, lyrikbanko, udstregningspoesi, samtalesaloner mm.  - men tager ellers form efter tilbud og happenings, som skabes sammen med lokale kunstnere, kulturskoler, nærmiljøer og dig.

 

Pludselig kan der en dag hoppe et band ud i den lokale skolegård og give en koncert; det lokale forsamlingshus kan blive ryddet til opførslen af et værk komponeret for dyt- og advarselshorn fra biler, traktorer, og mejetærskere, m.m - eller det lokale bibliotek transformeres om til en godnatskattejagt med oplæsning fra ”Godnat, sagde katten” .

 

Ting vi er stolte af

Den nordjyske Kulturkaravane er blevet sat i verden for at gøre kunst og kultur til en bred og tilgængelig sammenhængskraft for regionen. Men det handler også om at opdyrke og give adgang til hverdagsglimt og et kig ind på de liv, vi går og lever -  og under tiden glemmer at være stolte af.

 

“Man behøver ikke være forfatter eller politiker for at have en holdning eller have noget at sige om sit liv”, siger Vita Andersen, der sammen med Louise Eltved Krogsgaard er bibliotekernes karavaneførere i Kulturkaravane Nord 2018.

 

“For os har det været vigtigt, at karavanen bringer nye og overhørte stemmer frem, overalt hvor den kommer hen”.

 

“Derfor har vi et væld af aktiviteter, fx. brevskriverkoncerterne, menneskefortællinger fra Nordjylland, overstregningspoesi, som sætter hverdagen på spidsen og giver ordet til de liv, der leves i de nordjyske byer og landskaber”.

 

At se sig selv i kulturen 
Vita Andersen suppleres af bibliotekschef for Aalborg Bibliotekerne, Kirsten Boelt, der er begejstret over de perspektiver, der ligger i at hele regionens biblioteker kan arbejde sammen i et fælles kulturprojekt: 

 

”Bibliotekerne er jo et af de steder, hvor rigtig mange nordjyder krydser og møder hinanden i deres hverdag. Hver morgen slår bibliotekerne i Nordjylland dørene op for 53 mødesteder og sender bogbusser ud på vejene. Her møder vi en mangfoldighed af nordjyder, der i sin tur møder hinanden - på tværs af segmenter og aldre".

 

"Hos Aalborg Bibliotekerne vil vi bruge Kulturkaravanens hovedtema 'Hverdagsglimt' til at give nordjyderne kulturoplevelser, hvor de taler sammen, tager billeder, interviewer hinanden, lytter til lyrik og musik og læser højt for deres børn – med udgangspunkt i det liv, der leves lokalt".

 

"Som mennesker er det jo i kunsten og kulturen, at vi får sat os selv og vores samtid i relief og åbner os op for nye tanker og måder at være til på", fortsætter Kirsten Boelt.

 

"Her er Hverdagsglimt et rigtigt godt tema – for når man tænker nærmere over det, er det jo via alle de små hverdagsvalg, vi alle sammen skaber vores liv. Derfor glæder vi os rigtig meget til Kulturkaravanen kommer forbi her i Aalborg Kommune i Svenstrup i dagene 7.-9. juni og i Vodskov i uge 41.”

  

Faktaboks 1: Regionalt kant-projekt

Kulturkaravanen er en del af den nordjyske kulturaftale, KulturKANten. Efter afslutningen på dette års karavanerundfart i oktober, vender karavanen tilbage i 2019. Her vil dette års tema, “Hverdagsglimt”, blive skiftet ud med et nyt.


Læs mere på: kulturkaravane.dk

  

Faktaboks 2: Tourplanen for Kulturkaravane Nord 2018 er:

 

April

Uge 16 - Hjørring

 

Maj

Uge 18 - Brønderslev

Uge 21 - Læsø

 

Juni

Uge 23 - Aalborg

Uge 24 - Frederikshavn

 

August

Uge 34 - Kulturmødet på Mors

 

September

Uge 36 - Mariagerfjord

Uge 37 - Vesthimmerland

Uge 38 - Rebild

Uge 39 - Thisted

 

Oktober

Uge 40 -Morsø

Uge 41 - Aalborg

Uge 43 - Jammerbugt


Læs mere om, hvad du kan opleve her

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten