14. marts 2018

Stephen Hawking, videnskabshelt: 1942-2018

En af de helt store videnskabshelte er her ikke mere. Astrofysikeren og kvanteteoretikeren professor Stephen Hawking har forladt jorden og svæver nu ude i det kosmos, han dedikerede så meget af sit liv til at forstå.

Stephen Hawking er som videnskabsmand blevet ikonisk og kendt for sin enormne hjerne- og viljekraft. Den tillod ham at fortsætte sin utrættelige kamp for at gennemtrænge universets mysterier trods, at han tidligt - i en alder af 21 år - blev diagnostiseret med Amyotrofisk lateral sklerose (ALS).

Hjerne over krop
Fra 1985 var han så lammet, at han har været forvist til en tilværelse i kørestol, hvor han kun har kunnet kommunikere via et apparat, der omsatte hans kæbemuskelbevægelser til maskintale.

Det var fra denne kørestol han tog favntag med kosmiske fænomener og bidrog til forskningen inden for bl.a. kvantefysik og termodynamik. Det er slående, at et af hans specialer netop var fænomenet sorte huller, for han fyldte så mange af dem, der eksisterede i den moderne videnskaben.

Populær - også uden for videnskabskredse
Det var bl.a. den ikoniske robotstemme, når Stephen Hawking rullede ind på scenen, der tiltvang sig så stor respekt. Netop, fordi der ikke kunne være i tvivl om hvor meget energi der skulle til for at generere selv små sætninger.

Og Stephen Hawking var ikke nærrig med den. Gennem årene har han giver talrige foredrag for fulde huse og har igennem årene også ytret sig om faren ved kunstig intelligens - ja, endog sunget Monty Pythons galaksesang

Noget af fascinationen omkring Stephen Hawking har altid været, at han var så tydeligt og levende et bevis på, at man kan vinde over utrolige udfordringer med sin hjerne.

Det har måske bl.a. været det, der har gjort, at videnskabsmanden Stephen Hawking også er blevet populær og har skabt interesse uden for de rent videnskabelige kredse.

I 2014 blev det så til filmen 'The Theory of Everything' - en film om Stephen Hawking's liv og kamp, om hans kærlighed og hans utrættelige stræben efter en teori, der kan forene alle de kendte fysiske kræfter (tyngdekraft, elektricitet, kemiske forbindelser etc.) i én stor teori.

Husk altid at kigge op på stjernerne
Stephen Hawking fik tre børn, og blev gift to gange. DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz havde lejlighed til at møde og interviewe Stephen Hawking i 2016, og spurgte ham der, hvad hans tre råd ville være, hvis han skulle give sine børn lidt af sin visdom med på vejen.

'Hvis du er så heldig, at du finder kærligheden, så husk, at den er meget sjælden. Lad være med at smide den væk', var et af Stephen Hawkings råd.

'Og husk altid at kigge op på stjernerne og ikke ned på dine fødder'.

Det sidste efterleve han til fulde - selv siddende lam i en rullestol, hvor han endte 76 år gammel.

Stephen Hawking - en videnskabshelt

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten