1. december 2017

Mød de unge spilprogrammører

Endnu et kuld programmører er fløjet fra reden efter et intenst ni ugers forløb, hvor undervisere fra Tech College Aalborg har undervist 16 drenge i at lave computerspil.

Det er torsdag eftermiddag på hovedbiblioteket på den allersidste dag i november. I bibliotekets undervisningslokale sidder 16 drenge koncentreret og tumler med variabler, leder efter den rigtige operator og søger efter lækre sprites.

I duften af fugtigt vintertøj krydret med et snert af de medbragte dildchips, vandrer underviser Michael Bach Kristensen fra GameTech uddannelsen på Tech College Aalborg, rundt og guider de unge programmører hen til den rette løsning på de udfordringer, de sidder med.

Mange små sejre undervejs

Han fortæller ikke, hvad de skal gøre, men stiller kontraspørgsmål, så drengene selv når hen til løsningen på problemet. Man kan nærmest høre, når erkendelsen sætter ind og katten på skærmen gør det, som drengen bag den bærbare havde forestillet sig.

Der er mange af den slags små sejre i løbet af de ni gange tre timers workshop, drengene har været igennem.

Pædagogisk og visuelt programmeringsredskab

Værktøjet som kodedrengene arbejder i, hedder Scratch og det er specifikt udviklet som et pædagogisk og visuelt redskab, for vordende programmører. Under det ”børnevenlige” ydre, er der dog ikke mange begrænsninger for, hvad man kan lave i Scratch fortæller Michael Bach Kristensen:

”Forskellen fra det man laver i Scratch og det man kan, når man programmerer i et populært højniveau sprog som f.eks. C# er egentlig ikke ret stor. Vi bruger det også i undervisningen på GameTech linjen på HTX og her kan mine elever sidde i timevis og nørkle med at få en figur til at hoppe på den mest realistiske måde. Forskellen er blot, at i Scratch arbejder man meget visuelt og dermed får man nogle begreber og principper ind under huden, helt uden at man egentlig lægger mærke til det. Det er dermed en meget hurtigt måde at komme i gang med at programmere. ”

Ja tak til flere programmører

Det er anden gang at Aalborg Bibliotekerne og Tech College samarbejder om programmeringsworkshoppen og igen har der været fuldt booket, hvilket giver Michael Bach Kristensen mod på mere:

”Jeg mener, at programmering er lige så værdifuldt at kunne som f.eks. et fremmedsprog, så vi håber at kunne plante et lille frø i hovedet på bare et par af deltagerne, så vi måske ser dem på GameTech eller en af de andre studieretninger på HTX om et par år”.

Michael Bach Kristensen oplever nemlig stadig, at eleverne i folkeskolen, ikke ved at en HTX eksamen giver de samme muligheder for at læse videre på en videregående uddannelse som med en eksamen fra det almene gymnasium. På det tekniske gymnasium arbejder man bare på en anden måde og har større fokus på de naturvidenskabelige og tekniske fag.

På den måde er workshoppen en god introduktion til den måde man arbejder på HTX. Her arbejder man nemlig også i grupper og samarbejder om at omsætte teori til praksis.

Om scratch

Scratch er et project fra the Lifelong Kindergarten Group ved MIT Media Lab. Det er frit tilgængeligt, kan køre i en webbrowser på stort set hvilken som helst computer og det er gratis.

Se mere: www.scratch.mit.edu

Har du lyst til at prøve kræfter med spilprogrammering, kan vi anbefale at kigge på www.hourofcode.com, hvor du på en times tid bliver klædt på til at kaste dig over Scratch.

Spørg Biblioteksvagten