14. oktober 2017

Stem på mig!

Du går i folkeskole. Du har hørt måske hørt ord som demokrati, ytringsfrihed og stemmeret, men hvad kommer det egentlig dig ved?

I bibliotekernes demokratiuge havde Aalborg Bibliotekerne besøg af elever fra 8. og 9. klasse for at give dem en indføring i demokratiets verden og høre hvilke slogans de ville vælge, hvis de skulle føre valgkamp til det kommende kommunalvalg.  

Bevæbnet med tuscher og eksempler på virkelighedens paroler, gik de inviterede klasser igang. Med koncentrerede miner fik de mulighed for lave deres egne valgplakater og tegne konturerne af de sager, der er vigtige i deres hverdag.  

Bagefter kunne de kaste sig ud i at revidere Grundloven, efter principperne fra blackout poetry, hvor man overstreger dele af en tekst for at give den en ny mening.  

Humor, åbenhed og ... royalisme?
En stor del af de producerede slogans kom til at handle om nogle af de aktuelle temaer, der bevæger sig på den offentlige arena og i medierne: Åbenhed, EU, racisme. Men der var også slogans om den gode barndom eller den med påbudet om at tænke på børns fremtid og tage cyklen. 

En del elever har også haft et heftigt slag  humor med i overvejelserne af slogan -  som den kandidat, der lover udbringning af McDonalds-mad til alle. En anden lover gratis Fifa 18. og det lidt overraskende om, at 'Konger skal have lov til at stemme', er muligvis også ment med et glimt i øjet.

Overordnet tegnede valgplakaterne et billede af, hvad der bevæger sig i en folkeklasses verden og hverdag i form af håb, ønsker og bekymringer. Nogle - som dem med pensionsalderen - måske endda arvet med afsæt i deres forældres hverdag.

Valgslogans og black out-grundlovstekster kan ses på Aalborgs Hovedbibliotek i børneafdelingen. Et udsnit er vist her nedenfor (klik på billedet for at få en større udgave):   
  


- Fokus på den gode barndom
- Make Denmark great again 
- Bedre mad i Aalborgs institutioner
- En tur til udlandet - hver andet år.
- Pas på naturen, så du ikke rammer muren
- Red børnenes fremtid - tag cyklen
- Konger skal have lov til at stemme
- Mindre racisme, mere kommunisme
- Mere EU - mere samarbejde.
- Et åbent Danmark
- Tænk på andre - smid smøgen
- Du får FIFA 18 gratis
- For renere grundvand
- Gratis mad i folkeskolen
- MacDonalds bringer ud
- Flere uddannelser, tilskud til studerende -  forskellige pensionsalder afhængigt af jobs.
- Ligeløn mellem kønnene! Og ikke mere racisme.
- Kongen skal have magten. Styret bliver for upræcist når alle har indflydelse 
- Forsikr dine børn - invester i vedvarende (energi) 

 

 

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten