18. maj 2017

Biblioteket i kamp mod børns sproggab

Tv og radio var hele dagen med på et kig hen over skulderen på de bibliotekarer, der i disse dage deltager i det ambitiøse projekt, "Sprogstart".

I Sprogstart leger 1.000 børnehavebørn fra 43 nordjyske børnehaver sig til et bedre sprog. For når lille Alex, Trine og Bertram skal begynde i skole, kan der være helt op til 2 års forskel i udviklingen af deres sprog - og  det påvirker deres mulighed for at lære.

På P4 kunne man således høre projektets tilknyttede børnesprogforsker Dorthe Bleses og bibliotekschef Kirsten Boelt fortælle om, hvordan initiativet og biblioteket kan være med til løfte niveauet for børnene i de 43 nordjyske børnehaver. I løbet af hele morgenen kunne lyttere desuden ringe med respons på børns ”fortalelser”/tolkning af ord.

Sproggabet har sylespidse tænder

Formålet med det 2-årige Sprogstart-projekt er at mindske det sproggab, der er mellem de sprogsvage og de sprogstærke børn ved skolestart – og som kan følge børnene hele livet.

For det er et gab, der har sylespidse tænder. Sproget er afgørende for, hvordan børn lærer og flere - og flere børn har det svært, når de skal gå fra hverdagssprog til kravet om nuancer og dialog på skoleplan. De mangler sprogforståelse og ordforråd og har svært ved at lytte, opfatte og huske historier.

Med Sprogstart går biblioteker, kommunale daginstitutioner og Trygfondens Børneforskningscenter sammen om at udligne, de ulige vilkår børn har ved skolestart – og som senere i livet kan koste dem adgang til kultur, kundskab og fællesskaber. Initiativet indgår samtidig i en forskningsramme, hvor man for første gang måler på, hvor meget man kan flytte sprog og læring ved en tidlig indsats.

Med Gritt på tv - fra Eventyrhuset

På et konkret plan afvikles de enkelte Sprogstarts-øvelser som et tæt samarbejde mellem personalet fra biblioteket og fra institutionen. Her har den biblioteksansatte den sproglige opgave og daginstitutionens personale den pædagogiske.

TV-avisen kl. 18:30 på DR1 sendte fra et besøg hos daginstitutionen Eventyrhuset i Aalborg Øst, hvor de tog ud sammen med Aalborg Bibliotekernes bibliotekar, Gritt, til et af hendes ugentlige forløb med sprogstimulering.

Tryk på billedet for at se klip fra DR1

På tværs af forløbene arbejdes der med højt- og guidet læsning, genfortællinger, film, aktiv lytning, apps og kreative/motoriske lege. Nogle af øvelserne er udviklet via Aalborg Bibliotekernes Sprogfitness-program, mens andre er skræddersyet til projektet.

De børn, som går på den børnehavestue Gritt er tilknyttet, modtager i to omgange et forløb á 24 sessioner og skal så agere kontrolstuer i yderligere to omgange, uden sprogstimulering. Både før og efter begge forløb skal børnene screenes med et sprogværktøj, så man kan måle forskellen.

Flere pædagoger nævner, at en af de store fordele ved, at bibliotekarer som Gritt deltager, er, at bibliotekarne til forskel fra pædagogerne kommer uden forudindtagelser om børnene og ikke er hjemmeblinde i institutionen.

Sprogscreening og evidensbaseret forskning

Når projektet afsluttes vil 1000 børn fordelt på 54 stuer i 43 daginstitutioner have deltaget og på den måde bidraget til den data og dokumentation, der indhentes til forskningen.

De overordnede konklusioner vil herefter blive lagt i hænderne på professor Dorthe Bleses, der bl.a. har været med til at skrive rapporten ”Børns tidlige udvikling og læring i dagtilbud”.

Du kan læse mere om Sprogstart på sprogstart.com