11. maj 2017

Sprogfitness i hele landet: 10.000 børn deltager

På landsplan var 70 biblioteker d. 11. maj sammen om at bringe tusindvis af Danmarks yngste i sproglig topform via en national sprogfitness dag. Sprogfitness er oprindeligt opfundet af Aalborg bibliotekerne som et initiativ, der via leg og ordballade, skal hjælpe de 5- til 7-årige i gang med sproget.

I parker og på plæner over hele landet vrimlede det d. 11 maj med børn, der legede med sprog og ordforråd på den nationale Sprogfitness-dag.

Sidste år var der 4.000 børn tilmeldt til den regionale afholdelse af arrangementet. I år afholdtes Sprogfitness-dagen i hele landet, med op mod 10.000 børn på tværs af kommuner i Jylland, Fyn og Sjælland.

I leg med ordene

Det er de gode erfaringer fra et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne og University College Nordjylland, der har fået 70 af landets biblioteker til at gå sammen om at rulle ‘Sprogfitness’ ud på nationalt plan.

Selvom det var en lidt grå og halvkold torsdag formiddag, stimlede daginstitutioner og hele børnehaveklasser sammen under åben himmel, i parker og på grønne arealer. Her mødte bibliotekarer og andre hjælpere de yngste med sproglege, som de legede sammen med andre jævnaldrende. Legene har navne som ’Trylledrikken’ eller ”Find ABC” og har fokus på at gå på opdagelse i sproget - og ikke mindst have det sjovt.

I Aalborg afholdes Sprogfitness hvert år i Kildeparken og forbipasserende kunne traditionen tro møde bibliotekarer og medhjælpende pædagogstuderende, der supplerede parkens forårsnuancer med farverige parykker.

Et sprog der ikke strammer

Som formidlere af litteratur, kultur og viden er bibliotekernes aktie i et initiativ som Sprogfitness bl.a., at mødet med bibliotekets tilbud, bliver så behagelig som mulig for de yngste brugere. Her er legen et vigtigt middel til at sørge for, at sproget ikke strammer.

“Det handler i bund og grund om at give børnene positive og sjove oplevelser, så sprog og leg er med til at udvikle børnenes fornemmelse for sproget“, siger bibliotekschef Kirsten Boelt og fortsætter:

“Her er legen med sprog et effektivt redskab til at give børnene mod på mere - og appetit på at lære”.

Aalborg Bibliotekerne har flere initiativer, der går på at understøtte de yngstes sprog og læring. Ud over Sprogfitness er en af de mere prominente Sprogstart, der de næste 3 år afprøves i udvalgte børnehaver i Nordjylland.

Landesatsning med fokus på et nationalt problem

Både nyere og national forskning har de netop også understreget, at sprogfærdigheder og ordforråd har stor indvirkning på, hvordan man lærer og udvikler sig. Sprogforsinkelser kan være svære at indhente og giver ofte ulige vilkår for børn ved skolestart og senere i livet.

‘Sprogfitness’ startede netop som et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne og University College Nordjylland om at udvikle en række fælles sproglege og rammer, der skulle rokke ved denne problematik.

Initiativet er sidenhen vokset, og Sprogfitness-legene har udviklet sig til et helt katalog, der integreres i pædagogstudiets undervisningsplan. I år var første gang, at konceptet blev afprøvet nationalt, så landets øvrige børn også fik glæde af konceptet.

Se klip og billeder fra årets Sprogfitness her

Og sammenklip og interviews fra i år, herunder.