24. april 2017

Sådan tjekker du om denne nyhed er falsk

Flere og flere taler om et postfaktuelt samfund, hvor falske nyheder dominerer dagsordenen og præger, hvad der bringes på både traditionelle og sociale medier.

Sandt er det da også, at mediernes kildekritik og faktatjek har det med at ryge ud, når det gælder om at komme først i den stadig accelererende nyhedsstrøm. Det gælder om at “dele eller dø”, som det også er blevet udtrykt.

Det store spørgsmål er, hvordan man som borger i et moderne demokrati skal kunne gennemskue, hvad der er fup og fakta, når medierne ikke altid gør forarbejdet.

Gør-det-selv-faktatjek

Som bruger af Aalborg Bibliotekerne er du naturligvis altid velkommen til at tage en snak med os her på Aalborg Bibliotekerne, hvis du er i tvivl om ægtheden af det, du læser - eller hvis du er på jagt efter skudsikker viden og information. Men nogle gange kan det også være godt med nogle tommelfingerregler for selv at kunne gennemskue, hvad der er op og ned.

Sammen med Danmarks Biblioteksforening og landets øvrige biblioteker, sætter Aalborg Bibliotekerne i disse dage fokus på den stadigt voksende brug af falske nyheder - og især på, hvordan høj som lav kan spotte, hvornår der er tale om fake news.

Til formålet er der blevet udarbejdet en infografik med seks enkle, kritiske vinkler, som du altid skal have i baghovedet, når du er i tvivl om, en nyhed holder vand eller ej.

Du kan også læne dig tilbage og høre på Jakob, som går lidt mere i dybden på denne video:

Se mere på www.db.dk/fakenews

4 eksempler på fake news